Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj

FOŠ in RF Filmska delavnica, Filmska projekcija, Šolska projekcija (s pogovorom) Jugovzhodna Slovenija

Občina Črnomelj je ustanovila Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj (ZIK), ki ima pomembno vlogo v okolju, ker je edina organizacija za izobraževanje odraslih v Beli krajini, edini kinematograf in osrednja kulturna institucija, ki spodbuja ustvarjalnost mladih. Sedež zavoda je v stavbi Kulturnega doma Črnomelj, ki je kulturni spomenik državnega pomena in je v lasti Republike Slovenije, Ministrstva za kulturo.

Kino Črnomelj je enota ZIK Črnomelj z več namensko dvorano z 307 sedeži v parterju in 50 na  balkonu in v loži. Na področju kinematografske dejavnosti deluje od 5. 10. 1930. Kinokabina je opremljena z novim digitalnim projektorjem in 35 mm projektorjem za potrebe predvajanja starejših filmskih klasik. Redni filmski program poteka celo leto. Poleg  komercialnih filmov ponuja oglede kakovostnih, umetniških, festivalskih in nagrajenih novih filmov. Velik poudarek daje slovenskemu filmu.  Od leta 2010 je član združenja AKMS http://artkinomreza.si/, leta 2014 pa se je priključil mednarodni kinematografski mreži Europa Cinemas https://www.europa-cinemas.org/en.

kontaktni osebi za filmsko vzgojo: Marija Miketič, Tadej Fink
e-mail: marija.miketic@zik-crnomelj.sitadej.fink@zik-crnomelj.si
telefon: 07/30 61 392, 07/30 61 382, 040/329-933

Dejavnosti

Filmski tabor Kolpa
Filmski tabor Kolpa (FTK) spodbuja filmsko ustvarjalnost mladih in vzgaja na filmskem področju. Osnovni koncept tabora je ustvarjalno druženje dijakov s slovenskimi filmskimi strokovnjaki in pridobivanje kakovostnih teoretičnih in praktičnih filmskih izkušenj. Partner v projektu je Ekonomska šola Novo mesto, ki za delo v delavnicah animiranega, dokumentarnega in igranega filma posodi tehnično opremo. Projekt finančno podpirata: Občina Črnomelj in Slovenski filmski center, javna agencija Republike Slovenije. Slovenski filmski center podpira filmsko kulturo. Utrinke iz dosedanjih filmskih taborov si oglejte na uradni spletni strani.

Za več informacij kontaktirajte organizatorja projekta Tadeja Finka
e-mail: filmski.tabor-kolpa@zik-crnomelj.si
telefon: 07 30 61 382  

ostali program
- šolske projekcije s pogovorom za organizirane skupine šol in VVZ. Po dogovoru se izvajajo tudi v metliškem kinu in Kulturnem centru Semič.
- redni program
- predstave za otroke in ustvarjalne delavnice
- letni kino
- ženski filmski večeri – enkrat mesečno
- praznovanje rojstnih dni z ogledom filmske predstave
- vključevanje v projekte AKMS, Slovenskega filmskega centra, Javne agencije RS
- praznovanje slovenskih kulturnih praznikov z brezplačnimi ogledi slovenskih filmov