FAQ

Poiščite odgovore na pogosto zastavljena vprašanja.

O projektu Filmska osnovna šola

Kaj je projekt Filmska osnovna šola?
Filmska osnovna šola (FOŠ) je 5-letni projekt Art kino mreže Slove­nije (AKMS), ki s strokovnimi usposa­bljanji ter spletno platformo Šola filma kontinuirano krepi kompeten­ce strokovnih delavcev osnovnih šol na področjih filma in filmsko-vzgojnih vsebin ter širi njihovo dostopnost. Več informacij najdete na povezavi.

Kako se lahko vključim v projekt Filmska osnovna šola?
V Filmsko osnovno šolo se aktivno vključite z udeležbo na katerikoli dejavnosti pro­jekta v času njegovega trajanja (šolsko leto 2017/18–2020/21). Aktualna usposabljanja najdete v zavihkih predstavitev usposabljanj in dogodki.

Na koga se lahko obrnem glede vprašanj o Filmski osnovni šoli?
Vprašanja lahko naslovite na e-poštni naslov filmska-os@artkinomreza.si. Vse kontaktne podatke najdete na povezavi.

O projektu Razumevanje filma

Kaj je projekt Razumevanje filma?
Razumevanje filma (RF) je projekt zasnovan v obliki tesnega povezovanja strokovnih delavcev VIZ, ustvarjalcev iz kulturnih ustanov, mladih ustvarjalcev in visokošolskih zavodov na področju filma. Ključne dejavnosti zajemajo vzpostavitev strategije inovativnih učnih procesov izobraževanja s filmom in skozi film, razvijanje problemskih, projektnih, raziskovalnih in partnerskih pristopov k filmu itn.

Kako se lahko vključim v projekt Razumevanje filma?
V RF se aktivno vključite z udeležbo na katerikoli dejavnosti projekta v času njegovega trajanja (šolsko leto 2017/18–2020/21).

Na koga se lahko obrnem glede vprašanj o Razumevanju filma?
Vprašanja lahko naslovite na e-poštna naslova maja.krajnc@kinoteka.si in andrej.sprah@kinoteka.si. Vse kontaktne podatke najdete na povezavi.

O spletni strani Šola filma

Kaj je spletna stran Šola filma in komu je namenjena?
Spletna platforma Šola filma je del projektov Filmska osnovna šola in Razumevanje filma. Namenjena je pedagogom, ki izvajajo filmsko vzgojne dejavnosti v osnovnih in srednjih šolah, in preostali zainteresirani javnosti. Več informacij o Šoli filma najdete na povezavi.

Komu lahko pišem glede vprašanj o spletni strani Šola filma?
Vprašanja lahko naslovite na e-poštni naslov info@solafilma.si.

Kaj pomenijo oznake FOŠ in RF na spletni strani?
FOŠ in RF sta kratici za Filmska osnovna šola in Razumevanje filma; projekta, ki sta vzpostavila spletno stran Šola filma. Oznaka FOŠ označuje vsebine projekta Filmska osnovna šola oziroma vsebine, priporočene za pedagoge osnovnih šol. RF označuje vsebine projekta Razumevanje filma oziroma vsebine, priporočene za srednješolske pedagoge.

Katere vsebine spletne strani Šola filma so odprte za registrirane uporabnike?
Registriranim uporabnikom so na voljo vse vsebine, razen filmske baze in prispevkov z usposabljanj projekta Razumevanje filma.

Katere vsebine spletne strani Šola filma so odprte za potrjene uporabnike?
Potrjenim v kategoriji FOŠ so na voljo vse vsebine, razen prispevkov z usposabljanj projekta Razumevanje filma. Potrjenim v kategoriji RF so na voljo vse vsebine na spletni strani.

Kako se lahko prijavim na e-novice Šole filma?
Na vstopni strani zgoraj desno kliknite na MOJ PROFIL. Spodaj, pod REGISTRACIJSKI PODATKI, obkljukajte kvadratek pred »Želim prejemati e-novice.« Prijavite se lahko tudi brez registracije, tako da izpolnite obrazec na dnu strani ali v levem stranskem stolpcu v novicah.

Kako se lahko odjavim od e-novic Šola filma?
Na vstopni strani zgoraj desno kliknite na MOJ PROFIL. Spodaj, pod REGISTRACIJSKI PODATKI, odstranite kljukico v kvadratku pred »Želim prejemati e-novice.«

Zakaj ne morem dostopati do posnetkov v kategoriji Prispevki s usposabljanj z oznako RF, če sem registriran/a na spletni strani?
Nekatere vsebine projekta Razumevanje filma so na voljo samo udeležencem omenjenega projekta. Če ste registrirani kot udeleženci projekta Filmska osnovna šola (FOŠ), vam te vsebine niso na voljo.

Registracija

Kako se registriram na spletno stran?
Registrirate se lahko na povezavi ali pa na vstopni strani. Desno zgoraj poiščite MOJ PROFIL in kliknite na »registracija«.

Nisem vključen v projekt Filmska osnovna šola ali Razumevanje filma, kaj naj označim ob registraciji?
Če vas zanimajo filmsko-vzgojne vsebine za osnovno šolo, označite FOŠ. Če pa vas zanimajo vsebine za dijake, označite RF.

Kaj storim, če sem pozabil uporabniško ime ali geslo?
Uporabniško ime je vaš e-poštni naslov. Če imate več e-poštnih naslovov in ste pozabili s katerim ste se registrirali, nam pišite na info@solafilma.si in posredovali vam bomo uporabniško ime. Če ste pozabili geslo, ga lahko ponastavite preko povezave. Za povrnitev pozabljenega gesla vpišite svoj elektronski naslov in nanj boste prejeli navodila za ponastavitev vašega gesla.

Kako postanem potrjen uporabnik spletne strani?
Po uspešni registraciji in aktivaciji računa potrdimo profile uporabnikov, ki so udeleženi v projekta Filmska osnovna šola ali Razumevanje filma. Če potrditvenega sporočila ne prejmete v roku dveh delovnih dni, pišite na info@solafilma.si. Profile potrjujemo tudi izvajalcem izbirnega predmeta Filmska vzgoja v osnovnih šolah, ki niso udeleženi v projekt. O tem nas obvestite na info@solafilma.si.

Filmska baza

Zakaj ne morem dostopati do filmske baze, če sem registriran/a na spletni strani?
Filmska baza je namenjena potrjenim uporabnikom spletne strani. Kako postanete potrjen uporabnik, si lahko preberete zgoraj. Preverite tudi, ali ste vpisani na spletno stran.

Kaj lahko storim, če se film iz filmske baze ne predvaja ali prihaja do preknitev?
Preverite vašo internetno povezavo in poskusite z ogledom pozneje ali nam pišite na info@solafilma.si. Težavo bomo poskušali v kratkem odpraviti. Do težav lahko prihaja tudi zaradi preobremenjenosti strežnika, v primeru ko film gleda večje število uporabnikov hkrati.

Ali si lahko filme iz baze ogledamo z učenci v razredu?
Da, filmi so namenjeni za ogled v vzgojno-izobraževalne namene. Vse avtorske pravice so urejene.