ZVVIKS, zavod za film in avdiovizualno produkcijo

FOŠ in RF Filmska delavnica, Strokovno usposabljanje Po Sloveniji

o zavodu
Zavod ZVVIKS je produkcijska hiša ustanovljena leta 2001. Naša zagnana in kreativna produkcijska ekipa z direktorjem Koljo Saksido na čelu svoje aktivnosti usmerja v razvoj in realizacijo avtorskih animiranih filmov in serij. Poleg filmske produkcije dajemo velik poudarek kulturno vzgojnim programom, kjer otroke, mlade in odrasle že vrsto let izobražujemo na področju animiranega filma, še posebej stop animacije. 

dejavnosti

ustvarjalne delavnice
Ustvarjalne delavnice animiranega filma izvajamo v partnerstvu oziroma koprodukciji z izobraževalnimi in kulturnimi ustanovami. Namenjene so različnim starostnim skupinam (od otrok do odraslih) in prilagojene njihovemu predznanju. Na enotedenskih delavnicah udeleženci ustvarijo kratek animirani film od A do Ž, torej od začetne ideje, pisanja scenarija, izdelave potrebnih likov, ozadij in rekvizitov do snemanja in sinhronizacije. Končni izdelek je pravcat film, ki ne doživi le ustrezne premiere, ampak se odpravi tudi na svetovno festivalsko pot.

izobraževanja za pedagoge
Izkušnje izobraževanj za pedagoge kažejo na močno potrebo po boljšem in bolj poglobljenem razumevanju filmskega ustvarjanja in jezika – tako na teoretski kot praktični osnovi. Film je medij, ki je prisoten že dobro stoletje, mlajše generacije pa so z njim obkrožene praktično od malih nog. Želja pedagogov po kakovostnem usposabljanju, ki jim omogoča samostojen prenos znanja naprej, je naša motivacija, da nepretrgoma že nekaj let skrbimo za regionalna izobraževanja pedagogov znotraj predšolskih, šolskih in univerzitetnih ustanov kot tudi znotraj programov za tretje življenjsko obdobje. Skupaj z njimi uspešno širimo krog tistih, ki o animiranem filmu želijo vedeti več.

ogledi snemalnega studia
Ogled snemalnega studia je svojevrstna izkušnja, ki pa je redko na voljo. Ko ugasnemo kamere in luči, na široko odpremo vrata zaključenim skupinam radovednežev, ki želijo pokukati v zakulisje ustvarjanja profesionalnih animiranih filmov. Živahne lutke, mogočne scenografije, nešteto snemalne, lučne in tehnične opreme, načrti, ki se razgrinjajo čez stene studia – to so samo nekatere male skrivnosti mojstrov animiranega filma, ki vam jih pokažemo, če obiščete naš snemalni studio v prostorih Filmskega studia Viba film Ljubljana. 

projekcije profesionalnih filmov in pogovori
Člani filmske ekipe po dogovoru rade volje obiščejo kakšno od projekcij ZVVIKS filmov, kjer vam iz rokava stresajo zabavne anekdote in odgovarjajo na resna in manj resna vprašanja iz ozadja nastajanja filmov. Zgodbe ustvarjalcev zgovorno pričajo, kako raznovrstna je filmska produkcija. 

projekcije delavniških filmov in pogovori
Projekcije delavniških filmov kažejo na široko krajino ustvarjalcev, ki se ljubiteljsko spopadajo z animiranim filmom, kot tudi na širok nabor publike, ki jo zanima animirani filmi z namenom, da ga nekega dne morda ustvari tudi sama. Projekcije s pogovori, na katere včasih povabimo tudi udeležence delavnic, pogosto razkrijejo nekonvencionalne načine razmišljanja o filmu in zamišljanja filmske pripovedi. Obiskovalci projekcij obenem spoznajo tudi raznolikost stop animacije, ki sega od kolaža do pikselacije.