Spoznajmo risanke 4+

FOŠ mag. Martina Peštaj, Art kino mreža Slovenije in Javni zavod Kinodvor, 2015 0 komentarjev

V Sloveniji nastajajo kakovostni animirani filmi. Pričujoče gradivo vam predstavlja izbor slovenskih risank od leta 1962 naprej in se konča s slikovito bero najnovejših dosežkov najmlajše generacije slovenskih ustvarjalcev animiranih filmov. Ponuja vam vpogled v njihovo vsebino in daje spodbude za delo z njimi, v obliki izhodišč za pogovore in dodatnih dejavnosti ob filmih. 

Osnovni podatki o filmu

Država: Slovenija Jezik: brez dialogov, slovenščina

Primeri animiranih filmov:

Maček Muri – Sprehod 4+
Jernej Žmitek, 2016, 11 min, Invida

Maček Muri se odpravi na sprehod po Mačjem mestu, potem pa se njegov dan nepričakovano zaplete. Kako se le ne bi, če pa živi v istem mestu ropar Čombe. Drugi del animirane serije po priljubljeni slikanici.

Gospod Filodendron in Jablana 5+
Grega Mastnak, 2016, 6 min, OZOR

Gospod Filodendron je žejen, a oblak, ki ga strašno tišči na dež, pred njim zbeži. Filodendron se v lovu zaleti v Jablano, kar ga zelo razhudi. Le kaj lahko pomiri njegovo jezo? Morda slasten jabolčni sok? 

Podlasica 5+
Timon Leder, 2016, 12 min, Invida

Lačna Podlasica tava po pusti deželi. Zanese jo do poslednjega živega drevesa, ki ga pri življenju ohranja jata posmehljivih ptičev. Podlasica se trudi splezati na zibajoče se drevo. Potrebovala bo veliko trme, razplet pa bo presenetil vse.

Martin Krpan 6+
Nejc Saje, 2017, 24 min, Strup produkcija

V časih Avstroogrskega cesarstva živi na Vrhu pri Sveti trojici silno močan človek, Martin Krpan po imenu. Na svoji kobilici tovori iz Trsta proti notranjosti angleško sol, kar je prepovedano, zato so mu cesarjevi mejači ves čas na sledi. Ko Dunaj napade strašni Brdavs, pokliče Cesar na pomoč Krpana … Ob stoletnici prve slovenske slikanice – prve izdaje priljubljene zgodbe z znamenitimi ilustracijami Hinka Smrekarja.

Slovo 10+
Leon Vidmar, 2016, 6 min, ZVVIKS

Lovro si kopalno kad napolni z vodo. Ko kapljica, ki počasi polzi iz pipe, pljusne v vodo, ga spomni na dan, ko je z dedkom prvič lovil ribe. V mislih se preseli k ribniku, zvoki in predmeti v kopalnici ga spomnijo na drobne detajle tistega dne. Spomin in realnost se zlijeta v eno.