Kino Vrhnika (ZIC Vrhnika)

FOŠ Filmska delavnica, Filmska projekcija, Šolska projekcija (s pogovorom) Osrednjeslovenska regija

Kino Vrhnika se nahaja v Cankarjevem domu na Vrhniki in neprekinjeno v tej sestavi deluje od leta 2011, dejavnost prikazovanja filma pa seže v čase po drugi svetovni vojni. Deluje tudi v združenju Art kino mreže Slovenije in v okviru združenja Europe Cinemas in Cicae združenja. Prednost dajemo prikazovanju in promociji kakovostnega programa, med katere štejemo filme, ki niso komercialno potencirani, ampak dajejo poudarek na vsebini, in so nemalokrat dobitniki številnih nagrad na svetovnih filmskih festivalih. Poslanstvo našega kina je, da postanemo kulturno središče umetniškega ter kakovostnega kina za notranjsko regijo. Zato se bomo trudili v program vnašati čedalje več tovrstnih filmov. V letu 2014 smo posodobili predvajalno opremo v letu 2020 pa nadgradili zvočniški sistem in s tem dosegli kvalitetnejšo razen predvajanja filmov.

Dejavnosti

filmska projekcija
Dejavnost filmske projekcije spada znotraj rednega filmskega programa. Mesečno predvajamo v povprečju 25 projekcij, v letnem času običajno ob 18.00 otroške predstave ob 20.00 ostali program. V zimskem pa se ura predvajanja spremeni na 17.00 za otroške predstave in 19.00 za ostali program. Pri predvajanju uporabljamo najsodobnejšo tehniko ter dodatno nudimo 3D predvajanje filmov. V letu 2019 smo predvajali 371 projekcij, naš kino pa je obiskalo 15553 obiskovalec.

šolske projekcije s pogovorom v sodelovanju s filmsko vzgojnimi strokovnjaki NFVP
Že od samega začetka sodelujemo v Nacionalnem filmskem vzgojnem programu Art kino mreže Slovenije, kjer šolam v povezavi z usposobljenimi filmskimi delavci pripravimo predvajanje kvalitetnega filma. Po filmu sledi vodena delavnica s filmsko vzgojno strokovnjakinjo na temo filma in implementacija teme v življenje mladih. Mladi po pogovoru prejmejo tudi kvalitetna gradiva o obravnavani temi in filmu.

projekcije s pogovorom z ustvarjalci
Občasno organiziramo po-filmske pogovore s filmski ustvarjalci. Po predvajanju filma moderator z igralci/režiserjem vodi pogovor z možnostjo vključevanja občinstva z vprašanji.

dopoldanski kino za zrelo občinstvo 
Od oktobra 2017 uvajamo nov program, Filmsko dopoldne v Kinu Vrhnika. Projekt je namenjen zrelemu občinstvu, ki ima na voljo čas za obisk kina tudi v dopoldanskih urah. Tako se bomo srečevali vsak zadnji četrtek v mesecu, čas po filmu pa bo namenjen medsebojnemu druženju ob kavi.

letni kino
Letni kino poteka vsakoletno na kultnem zapuščenem vrhniškem bazenu, ki pričara prav posebno vzdušje. Običajno se filmi zvrstijo ob nedeljah v mesecu juliju, ob 21.00. Program je zasnovan z mislijo predstavitve kakovostnih evropskih in domačih filmov.