Društvo za izvajanje filmske vzgoje Slon

FOŠ Filmska delavnica, Strokovno usposabljanje, Šolska projekcija (s pogovorom) Po Sloveniji

o društvu
Društvo Slon izvaja različne aktivnosti za otroke in mlade na področju animiranega filma. Organiziramo delavnice animiranega filma za različne starostne skupine, izobraževanja za pedagoge, predavanja, pedagoška gradiva, projekcije in pogovore ob filmih. Z njimi želimo približati kakovosten animirani film širši publiki. Največ pozornosti posvečamo predvsem otrokom in mladim, katerim želimo približati umetnost animiranega filma skozi lastno izkušnjo in jih spodbuditi k ustvarjanju.

dejavnosti

90 minutna delavnica optičnih igrač 
(VV, OŠ/1, OŠ/2, OŠ/3, SŠ) 4+
Na delavnici si z otroki ogledamo različne optične igrače, ki so bile sploh prve, ki so nam omogočale videti gibljive slike. Na ta način se spoznamo z zgodovino animiranega filma. V praktičnem delu pa se otroci tudi sami preizkusijo v preprosti animaciji in si izdelajo vsak svojo igračo, ki jo lahko odnesejo domov.

90 minutna delavnica animiranega filma
(OŠ/1, OŠ/2, OŠ/3) 8+
Učenci se skozi praktično delo v dveh šolskih urah spoznajo z osnovami animiranega filma. Kaj je animirani film? Kakšne vrste animiranega filma poznamo? Katero tehnično in programsko opremo potrebujemo za to in kako se lotimo dela. Učenci na delavnici izdelajo like s poljubnimi materiali (kolaž, plastelin, predmeti,…) ali pa so predmet animiranja kar oni sami in jih animirajo v tehniki stop animacije (za vsak premik zajamemo po eno sliko). Delo poteka v skupini, kjer učenci skupaj ustvarijo kratko animacijo. Končni izdelek v video formatu ostane avtorjem in učitelju.

4‐urna delavnica animiranega filma (OŠ/2, OŠ/3, SŠ, študenti, strokovni delavci, odrasli)
Udeleženci v 4 pedagoških urah spoznajo celoten postopek izdelave animiranega filma od scenarija, izdelave likov, ozadij in animiranja. V uvodnem delu učence seznanimo z osnovnimi pojmi v animiranem filmu ter jim predstavimo tehnično in programsko opremo za delo. Sledi praktično delo, kjer v skupini najprej izdelamo scenarij in zgodboris. Nato skupaj izdelamo like in ozadja v poljubni tehniki (kolaž, risba, plastelin, predmeti, mešano,..). Sledi animiranje in snemanje zvoka. Končni izdelek je kratek animirani film, ki ostane avtorjem in učitelju.

20‐urna delavnica animiranega filma v poljubni tehniki (OŠ/2, OŠ/3, SŠ, študenti, odrasli)
Gre za daljšo različico 4-urne delavnice animiranega filma, ki udeležencem omogoča, da se na bolj poglobljen način spoznajo s posamezno stopnjo izdelave animiranega filma. Delavnica poteka 20 pedagoških ur, 5x 4 ure (oz. po dogovoru). Prvi dan se spoznamo z osnovami animiranega filma. Spoznamo osnovne pojme, različne tehnike. Izdelamo scenarij in zgodboris. Drugi dan izdelamo like in ozadja v poljubni tehniki (kolaž, risba, pesek na steklu, plastelin, predmeti, mešano,..) Tretji dan se spoznamo s tehnično in programsko opremo za animiranje. Pričnemo z animiranjem v tehniki stop animacije (za vsak premik zajamemo po eno sliko). Četrti in peti dan nadaljujemo z animiranjem. Poleg tega posnamemo tudi zvoke in glasbo za film. Končni izdelek je kratka animacija, ki ostane avtorjem.

projekcija animiranih filmov z vodenim pogovorom in delavnico (VV, OŠ/1, OŠ/2, OŠ/3, SŠ, študenti)

Na  projekciji se učenci spoznajo z likovnim in sporočilnim bogastvom animiranih filmov iz vsega sveta, ki jih pospremimo z vodenim pedagoškim pogovorom. Ob tem jih spodbujamo k dejavnemu spremljanju filmske vsebine in izražanju lastnega mnenja. Predvsem pa jim želimo približati kakovostne animirane filme, s katerimi se na televiziji in v kinematografih le poredko srečajo. Po projekciji se otroci na delavnici animiranega filma ali optičnih igrač še na na praktičen način spoznajo s postopkom ustvarjanja animiranega filma.

izobraževanje za pedagoge (študenti, strokovni delavci, odrasli)
Namenjeno je vsem, ki se ukvarjajo z otroki in mladimi in bi želeli pridobiti praktično ali teoretično znanje iz animiranega filma. Organiziramo predavanja, ki jih izvajajo različni predavatelji, ki so strokovnjaki na svojem področju. Za pridobivanje praktičnih znanj pa organiziramo izobraževanja za pedagoge s poudarkom na praktičnem delu, spoznavanju medija, rokovanja z opremo in računalniškimi programi.