Društvo za razvoj filmske kulture

FOŠ Filmska delavnica, Filmska projekcija, Filmski festival, Strokovno usposabljanje, Šolska projekcija (s pogovorom) Podravska regija

o društvu
Društvo za razvoj filmske kulture od ustanovitve (2004) deluje v prepričanju, da v Mariboru in okolici primanjkuje filmskih dogodkov in prostorov, kjer bi se o filmu pogovarjali in izobraževali. Aktivnosti društva so bile v začetku usmerjene predvsem v organizacijo filmskih projekcij in pogovorov (Kino Klub, Filmozofski večeri, Petki v mestnem kinu …), v zadnjih letih pa so aktivnosti širše in vse bolj razvojno in mednarodno naravnane. Fokus društva se je namreč izrazito premaknil v polje filmskega izobraževanja za otroke in mlade: od leta 2010 organiziramo Mednarodni festival otroškega in mladinskega filma, ENIMATION, od leta 2014 pa izvajamo šolo animiranega filma ENIMATION school.

dejavnosti
Društvo za razvoj filmske kulture od leta 20011 organizira Mednarodni festival otroškega in mladinskega filma ENIMATION, šolo animiranega filma ENIMATION school, projekcije na prostem na različnih lokacij v okviru programskega sklopa Mobilni Udarnik, izvaja program v prostorih GT22, kjer je ustanovilo Intimni kino, izvaja številne pogovore z slovenskimi filmskimi avtoricami in avtorji - programski sklopi Ekstremno lokalno in Ekstremno slovensko, združuje filmske ljubitelje, entuziaste, profesionalce, kritike, analitike in producente. Je edina organizacija iz polja filmske dejavnosti v mestu Mariboru, ki je dobiva sredstva iz programskega razpisa za področje kinematografije. V letu 2017 je izjemen odmev dosegel programLetnega kina Minorita, ki ga je v Lutkovnem gledališču Maribor na 16 projekcijah obiskalo blizu 3000 ljudi. Sledimo ideji, da pokazujemo prikazovalsko in vzgojno-izobraževalno dejavnost, zato projekcijam pogosto sledijo pogovori tako s pedagogi in avtorji ter številne druge delavnice s področja filma in avdio-vizualne umetnosti.