Kino Otok

FOŠ in RF Filmska delavnica, Filmska projekcija, Filmski festival, Strokovno usposabljanje, Šolska projekcija (s pogovorom) Obalno-kraška regija

Otok, zavod za razvoj filmske kulture, je glavni producent Mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema in vodilna ustanova v območju Obalno-Kraške regije za filmsko-vzgojne programe za otroke in mlade, ki potekajo pod krovnim imenom Podmornica skozi vse šolsko leto. Programi so podprti s strani Slovenskega filmskega centra, podprograma Evropske komisije Ustvarjalna Evropa – MEDIA in Mestne občine Koper.

Filmsko-vzgojni programi

Kontaktna oseba za informacije in prijave:
Lorena Pavlič; mail: lorena.pavlic@isolacinema.org; tel.: 040 549 779.

Filmsko rajanje - dnevi filma za otroke, mlade in družine, ki so prvič potekali oktobra 2018, prinašajo v Koper razgibane filmske vsebine za starostne skupine med 2. in 18. letom starosti. Filmsko rajanje sestavljajo projekcije zabavnih in kakovostnih filmov na več lokacijah, ki jih spremljajo uvodi in pogovori z mladimi gledalci. Ob tem potekajo tudi otroške delavnice z izkušenimi strokovnjaki ter izobraževanja za pedagoge. Prireditev Filmsko rajanje je del krovnega filmsko-vzgojnega programa Podmornica, ki ga zavod Otok razvija od leta 2013. Aktualne programe spremljajte na uradni spletni strani.

V Filmskem klubu se filmski navdušenci srečujejo dvakrat mesečno po dve šolski uri in s strokovnimi mentorji gledajo filme. V pogovorih pridobivajo znanja o filmski govorici, preko praktičnih vaj pa pridobivajo izkušnje filmskega ustvarjanja. Film obravnavajo in spoznavajo čim bolj celovito – kot umetnost, kot ustvarjalni izraz, a tudi kot sredstvo in pomoč pri spoznavanju in boljšem razumevanju družbe in sveta. Ogledajo si izbrane kratke in celovečerne filme in se s slovenskimi ustvarjalci poglobijo v razumevanje in nastajanje animiranih, dokumentarnih in igranih filmov. Skozi praktične vaje spoznavajo faze filmskega ustvarjanja in osnovne vsebinske ter tehnične principe Več informacij na uradni spletni strani.

Projekt Filmski kot/The Film Corneruvaja novo spletno orodje predvsem za učitelje in otroke med 11. in 18. letom starosti, kjer se bodo lahko skozi enostavne in privlačne vaje brezplačno samostojno učili pravil filmskega jezika in snemanja filmov – s preprostimi kliki po učni spletni strani www.thefilmcorner.eu.  Na njej se nahajajo interaktivne vaje za razvoj zgodbe, likov, postavitev kadrov, zvoka, in še marsikaj. Za več informacij obiščite uradno spletno stran ali pišite na ana.cerar@isolacinema.org.

Projekt Film v gibanju/Moving Cinemakot enega glavnih poudarkov svojih programov daje na povezovanje dela mladih znotraj šolskih urnikov z aktivnostmi v okviru njihovega prostega časa. V projekt so vključeni mladi iz Španije, Litve, Nemčije, Velike Britanije in Slovenije med 12. in 18. letom starosti. Zasnovan je na več nivojih, ki spodbujajo ustvarjanje navad neodvisnih in kritičnih gledalcev, motivirajo uporabo različnih prikaznih mest, kot so kinematografi, filmski festivali in VOD platforme, in deljenje ter prenos metodologij skozi spletna orodja in aktivnosti na terenu. Več informacij o projektu najdete na uradni spletni strani.

Gremo v kino! je dogodek, ki se izvede v partnerskem sodelovanju z vsako posamezno šolo, zato se prilagaja željam in potrebam šol. Temelji na spoznanju, da ima izmed vseh umetnosti film danes najmočnejši vpliv na prihajajoče generacije otrok, zato se jim ga približa tudi v okviru izobraževalnih vsebin in tako krepi njihovo kritično vrednotenje umetnosti in razumevanje sveta okoli sebe. S tem ciljem se jim posveti en dan s projekcijami filmov s pedagoškimi pogovori v kinodvoranah in/ali v razredih.  V dogovoru z vsako posamezno šolo se pripravi prilagojen program filmov in izvedb projekcij v določenem enotnem terminu za vse starostne skupine ali izbrane razrede. Po dogovoru se izvede tudi seminar za učitelje, kjer se pogovarja o moči in sporočilnosti filmskega jezika in kako lahko film uporabijo kot lastno orodje za motiviranje otrok za učenje.

EFA Evropska nagrada mladega filmskega občinstva je izjemno odmeven vseevropski filmsko-vzgojni projekt, ki na pobudo Evropske filmske akademije (EFA) poteka od leta 2012, in vključuje več kot 30 evropskih držav in mest, med katerimi je od leta 2013 dalje tudi Izola kot edini slovenski predstavnik. Mladostniki med 12. in 14. letom starosti, ki obiskujejo 7., 8. ali 9. razred osnovne šole iz številnih evropskih držav se na izbrani dan preizkusijo v vlogi filmskih žirantov. Med tremi kakovostnimi novimi mladinskimi filmi izberejo zmagovalca, ki prejme nagrado Evropske filmske akademije po izboru mladega občinstva. Zmagovalnemu filmu je isti večer na svečani podelitvi in spletnem prenosu v živo podeljena EFA Evropska filmska nagrada mladega filmskega občinstva. Za več informacij obiščite uradno spletno stran.

Podmornica na otoku; sekcija za otroke in mlade na mednarodnem filmskem festivalu Kino Otok – Isola Cinema, od nastanka leta 2013 temelji na kakovostnem izboru filmov, ki so primerni za otroke med 2. in 18. letom starosti, in dodatnih dejavnostih, ki film spremljajo. Na Podmornici se igrivo razvija zavest, da je film umetnost in obenem učni pripomoček, ki spodbuja domišljijo. Obenem otroci spoznavajo čar filmskega festivala, ki razživi celotno mesto in pripelje nekatere filme, ki jih lahko gledajo edinole ob festivalski priložnosti. Več informacij na uradni spletni strani.