Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta

FOŠ Filmska delavnica, Filmska distribucija, Filmska projekcija, Filmski festival, Šolska projekcija (s pogovorom), Založništvo Po Sloveniji

Osnovni namen društva je bogatitev kulturnega življenja s spodbujanjem kulturne ustvarjalnosti in poustvarjalnosti na področju animiranega filma. Naše poslanstvo je s pretanjeno izbiro komunikacijskih sredstev zgodbi omogočiti, da spregovori sama v dialogu z občinstvom, hkrati pa občinstvo za ta dialog tudi izobraziti. Naše občinstvo je raznoliko in zaobjema vse generacije. Kakovosten animirani film jim želimo približati s projekcijami, vodenimi pogovori in publikacijami, občasno tudi z delavnicami in razstavami.

kontaktna oseba za filmsko vzgojo: Petra Gajžler
telefon: 040 517 986
e-mail: petra.gajzler@animateka.si

Dejavnosti

Filmski festival
Osrednji projekt društva je Mednarodni festival animiranega filma ANIMATEKA, ki se bo v letu 2020 odvil že sedemnajsto leto zapored. Prvotni cilj festivala je sledenje sodobnim trendom produkcije avtorskega animiranega filma, s posebnim poudarkom na produkciji kratkometražnega animiranega filma iz Vzhodne in Srednje Evrope. Spremljevalni program sestavljajo razstave, brezplačne delavnice animiranega filma za otroke in večerni AV dogodki, vse večji in pomembnejši del festivala pa postaja strokovna platforma AnimatekaPRO, ki se bo v letu 2020 odvila petič in zajema predavanja, predstavitve, okrogle mize in pogovore z avtorji ter regionalno tekmovanje projektov v nastajanju (AnimatekaPRO Pitch). Festival je stična točka za mednarodna srečanja in izmenjavo izkušenj. V povprečju prikažemo 400 filmov, gostimo 150 mednarodnih gostov (člani žirije, avtorji filmov v tekmovalnih in ne-tekmovalnih programih, organizatorji partnerskih festivalov ter novinarji in strokovnjaki iz različnih koncev sveta) in zabeležimo 13.000 obiskovalcev.

Fantomski deček

Distribucija/Filmske projekcije izven festivala
Izven festivala organiziramo filmske projekcije in posebne dogodke (Poletna Animateka in Animateka po Animateki) s katerimi skrbimo, da kvalitetna produkcija animiranih filmov otroke in odrasle doseže tekom celega leta in tudi v bolj odročnih krajih po Sloveniji. Leta 2010 smo se s filmom Skrivnost iz Kellsa prvič preizkusili v klasični distribuciji. Sledila je celovečerna animirana uspešnica za vso družino, Hiša pravljic (sinhronizirana verzija je na voljo tudi na DVD nosilcu), ter filmi Medena koža, Deček in svet, Kamenje v mojih žepih (edini film v naši distribuciji, namenjen odraslemu občinstvu), Fantomski deček in nazadnje Mirai. Ker smo opazili, da med letom v domačih kinematografih le redko najdemo kakovostne kratke animirane filme za naše najmlajše, smo leta 2017 prvič distribuirali program kratkih filmov za otroke od 3. leta dalje, imenovan Lisička in druge zgodbe. Sledil je program Slon kolesari po svetu in nazadnje v 2020 predstavljen program Pripovedke iz živalskega kraljestvaVsi filmi so izbrani po načelu promocije etike, ekologije, nenasilja, miru, kvalitetnih medsebojnih odnosov, strpnosti itn. Več o filmih in naši ponudbi TUKAJ.

Založništvo
Izdajamo tudi publikacije ki se osredotočajo na svet stripa in animiranega filma. Na naših policah lahko najdete priročnik Kako nastane strip, grafični roman Italijanska zima, stripe Perzepolis, Bosanski sploščenec, pa tudi trilogijo Medena koža in še marsikaj. Naše publikacije najdete TUKAJ.