Zemlja kliče

FOŠ

Kratki animiran film so ustvarili učenci 7. in 8. razreda OŠ Dobravlje pri izbirnem predmetu Filmska vzgoja, ki ga vodi ravnateljica šole Mirjam Kalin.

Pred snemanjem filma so se učenci seznanili z različnimi tehnikami animacije ter si pogledali več odlomkov in en celovečerni animirani film, ki so jih podpisali razni mojstri. Pred snemanjem so se razdelili v skupine, si pripravili osnutek zgodbe in si porazdelili zadolžitve. Da bo film imel ekološko noto je bilo že vnaprej znano, saj smo ga kot posebno točko želeli prikazati na veliki šolski proslavi, ki je imela naslov Zemlja kliče SOS. Prizore smo snemali kar tri krat. Prve posnetke smo analizirali, v naslednjih dveh popoldnevih pa smo jih dopolnjevali. Pri tem smo se veliko naučili: kako hitro se prikradejo sence, kako ob najmanjši nepazljivosti določen košček gre iz kadra, koliko posnetkov je treba narediti, da zgodba teče, kako vidni in moteči so detajli kot so lepilni trak ipd. Veliko pa smo se naučili tudi o skupnem načrtovanju in razvijanju zgodbe, organizaciji snemanja ter medsebojnem sodelovanju. Rezultat skupnega ustvarjanja šestnajstih učencev je sedem kratkih animacij, ki ponazarjajo stisko, ki jo povzročajo novice in dejstva o ekoloških katastrofah. Večina je uporabila kolažno tehniko, skupina deklet pa je kot ustvarjalno sredstvo izbrala plastelin.

Pri nastajanju filmov sodelujejo številni ljudje različnih profilov in tudi naš filmček je plod sodelovanja z drugimi učitelji mentorji in učenci. Pri fotografiranju je sodeloval mentor Peter Valič. Da bi bil filmček opremljen z originalnim glasbenim posnetkom, smo posebej za to priložnost pod mentorstvom učitelja glasbene umetnosti Franca Lebna osnovali glasbeno skupino, ki jo sestavlja šest učencev OŠ Dobravlje. Priredbo Pachelbelovega klasičnega dela Canon in D je za to priložnost napisal Miroslav Paškvan. Ker so naši učenci glasbeniki obenem tudi učenci Glasbene šole Vinka Vodopivca iz Ajdovščine, nam je na pomoč pri snemanju priskočila tudi glasbena šola ter nam omogočila snemanje v njihovih prostorih,za kar gre zahvala njihovi ravnateljici Bernardi Lozar Paškvan ter učitelji Urošu Nemaniču.

Za ustvarjanje animiranih filmčkov na šoli pa je zagotovo zaslužen tudi projekt FOŠ, saj nas je z vsebinami in delavnicami, ki nam jih ponuja, spodbudil ter opogumil, da se tudi sami lotimo ustvarjanja z našimi učenci.

Prispevek: Mirjam Kalin (ravnateljica OŠ Dobravlje)

Kratki animirani film Zemlja kliče je prejemnik nagrade Posebna omemba otroške žirije na Mednarodnem filmskem festivalu Zoom14, ki ga prireja Pionirski dom Ljubljana. Otroška žirija je svojo odločitev utemeljila z naslednjimi besedami: 

"Film ima globoko sporočilo, prikazuje realnost kakršna je na Zemlji. Uporabljene so različne metode animacije, kar je tudi zelo zanimivo in impresivno."