Animirani film v izobraževanju

FOŠ in RF Rok Govednik, Sanda Malenica, Andrea Martignoni, Slobodan Milošević, Martina Peštaj, Hana Repše, Dženi Rostohar, Domen Rupnik, Kolja Saksida, Hrvoje Selec, Petra Slatinšek, Zoran Stefanović, Marko Šebrek, Društvo za razvoj filmske kulture, 2012 0 komentarjev

Društvo za razvoj filmske kulture je leta 2012 izdalo knjigo Animirani film v izobraževanju - Vključevanje animiranega filma v vzgojno–izobraževalne sisteme.

Osnovni podatki o literaturi

Avtor/ica: Rok Govednik, Sanda Malenica, Andrea Martignoni, Slobodan Milošević, Martina Peštaj, Hana Repše, Dženi Rostohar, Domen Rupnik, Kolja Saksida, Hrvoje Selec, Petra Slatinšek, Zoran Stefanović, Marko Šebrek Založba: Društvo za razvoj filmske kulture Urednik/ca: Hana Repše in Martina Peštaj Leto izdaje: 2012

Iz uvodnega nagovora mag. Martine Peštaj
"Za vas, ki imate radi animirane filme in bi jih radi še bolj približali otrokom in mladim, smo pripravili knjižico, ki jo imate v rokah. Na enem mestu smo zbrali vse, kar se nam zdi za srečanja z animiranimi filmi pomembno.

Pišemo o pomenu lastnega ustvarjanja animiranih filmov za otroke in mlade, vrednosti premišljene izbire filmov, ki jim jih ponudimo na ogled, in neprekosljivi moči ogleda v skrivnostni temi kinodvorane. Sprehodimo se skozi zgodovino animiranega filma, v svetu in pri nas, spoznamo optične igrače kot predhodnike animacije in vse najpomembnejše tehnike animacije, ki se jih uporablja danes. Animirani film oblikovno in vsebinsko razdelamo: spoznamo filmske zvrsti in moč dramaturgije, zakonitosti slike in zvoka. Vse to zaokrožimo z vlogo animiranega filma v vzgojno-izobraževalnem procesu in predstavimo možnosti delavnic animiranega filma pri pouku. Vmes vseskozi navajamo primere dobre prakse v pomoč in navdih pri delu s filmom in z otroki, čisto na koncu pa dodajamo še nekaj razmišljanj o animiranem filmu tukaj in zdaj ter v prihodnosti."