Postmodernizem: Sladki poslej (The Sweet Hereafter)

RF Slovenska kinoteka, 2016 0 komentarjev

TRIJE POMENI POSTMODERNIZMA: • pomen »kulturne dominante«, ki opredeljuje določeno zgodovinsko dobo, • pomen filozofskega koncepta, ki označuje konec idealov razsvetljenstva in • pomen umetnostno-zgodovinskega pojma, ki določa svojevrstni izrazni stil.

Osnovni podatki o filmu

Režija: Atom Egoyan Država: Kanada Leto: 1997 Jezik: angleščina

Zgodba o posledicah, ki jih ima tragična prometna nesreča šolskega avtobusa na prebivalce majhnega kanadskega kraja. V zasneženo mestece prispe odvetnik in skuša nesrečne starše prepričati, naj vložijo tožbo, preobrazijo svojo žalost v jezo in najdejo krivca za smrt otrok. Z brskanjem po preteklosti postaja resnica vse bolj zabrisana, odpirajo se nove rane in na dan prihajajo skrivnosti. Globoka, otožna, lirična zgodba, podana v flashbackih.

Biti 'onstran' pomeni naselitev vmesnega prostora, kot vam bo povedal vsak slovar. Toda bivati 'onstran' pomeni tudi biti del revizijskega časa, vrnitve v sedanjost za ponovni opis svoje kulturne sodobnosti; pomeni ponovni opis svoje človeške, zgodovinske skupnosti; pomeni dotakniti se prihodnosti z njene tukajšnje strani. V tem smislu vmesni prostor »onstran« postaja prostor poseganja v tukaj in zdaj.                                                                             Homi Bhabha

pedagoško gradivo