Formalna analiza: Otrok (L'enfant)

RF Slovenska kinoteka, 2017 0 komentarjev

Formalna analiza se osredotoča na vprašanja strukture in stila (razvoja tematike, ustroja pripovedi, kompozicije, motivike) in na načine, kako film te elemente organizira v vzorce, ki celoti dajejo pomen.

Osnovni podatki o filmu

Režija: Jean-Pierre, Luc Dardenne Država: Belgija/Francija Leto: 2005 Jezik: francoščina

Dvajsetletni Bruno in njegovo dve leti mlajše dekle Sonia živita od njene socialne podpore in njegovih občasnih tatvin. Nezavidljivi življenjski ritem spremeni rojstvo njunega prvega otroka, ob katerem se Bruno zaobljubi, da se bo poboljšal. Toda dobri sklepi trajajo le, dokler Bruno ne odkrije, da lahko tudi s sinom dobro zasluži. Film je prejel zlato palmo v Cannesu leta 2005.

pedagoško gradivo

Na najosnovnejši ravni lahko vsebino opredelimo kot temo oziroma motiv umetniškega dela in formo kot način uporabe sredstev, s katerimi je tematika izražena. Njun medsebojni odnos se odraža v kompleksnih in zapletenih povezavah. Forma in vsebina potemtakem nista dva ločena elementa, ki se v umetniškem izdelku združita, temveč dva aspekta celotnega formalnega sistema umetnine; sta medsebojno povezana, soodvisna in interaktivna. Preučevanje njunega odnosa predstavlja osnovo za razumevanje, kako filmski izrazni sistem podaja pomene, vzdušja in informacije. Formalna analiza je pristop razčlenjevanja, ki se v osredotoča na filmsko formo oziroma na sredstva s katerimi je izražena tematika... Richard Barsam