Peter & Tinko

FOŠ

Vabljeni k ogledu kratkega animiranega filma Peter & Tinko, ki ga je pri predmetu Filmska vzgoja ustvarila sedmošolka OŠ Tončke Čeč Trbovlje Tia Kostanjšek. V spodnjem prispevku je opisala svoj ustvarjalni proces.

V šolskem letu 2019/2020 je bil na šoli prvič razpisan izbirni predmet filmska vzgoja. Takoj, ko sem prebrala prijavnico, sem ga izbrala, ker se mi je zdela predstavitev predmeta zanimiva in me montaža filmov zanima.

Animiran film je bilo potrebno posneti za šolo. Predstavljeni so nam bil različni materiali, ki bi jih lahko uporabila za izdelavo animacije z uporabo tehnike »Stop motion«, a uporabila sem plastelin. To se mi je zdel najboljši način za oblikovanje likov, ki sem jih imela v mislih. Imeni glavnih protagonistov (Peter in Tinko) je izbral moj brat, ker sem ga hotela nekako vključiti v mojo nalogo.

Videa ni bilo težko posneti, še lažje pa ga je bilo zmontirati. Najtežji del, pri vsem, je bila zgodba, ker nisem imela nobene ideje. Na koncu mi je na misel prišla ideja in sem kar začela s fotografiranjem. Končni izdelek je bil zelo drugačen od moje originalne ideje, kar pomeni, da se je razvijal skozi sam proces izdelave.

Video sem posnela v približno 2 urah, uredila sem ga v 30 minutah in ga nato poslala učiteljici. Če bi pri izdelku kaj spremenila, bi bila to definitivno svetloba, ker je nekje vmes zelo čudna. Osnove produkcije filma sedaj poznam. Če me bo učiteljice povabila k sodelovanju na kakih natečajih, se bom z veseljem odzvala, saj zelo rada ustvarjam animacije.