Generacija Z : Ne al' ja?

FOŠ

Vabljeni k ogledu kratkega filma Generacija Z : Ne al' ja?, ki so ga ustvarili učenci OŠ Idrija.

Kratki film je nastal pri filmskem krožku OŠ Idrija. Mentorja učencem sta bila učitelja Robert Jereb in David Stegu.

Na OŠ Idrija že več let deluje filmski krožek, katerega namen je bil sprva seznanjanje s kakovostnimi filmi in zatem tudi ustvarjanje lastne produkcije. Lansko leto nas je pritegnil natečaj KoRaketa 2019 in uspelo nam je narediti zanimiv izdelek. Film smo zasnovali pri krožku, pri snemanju pa se nam je pridružil učitelj David Stegu. Kako je ustvarjanje potekalo, pa je povzela ena izmed članic ekipe:

»Vse se je začelo, ko nam je učitelj Robert Jereb pri filmskem krožku predstavil natečaj KoRaketa. Tema natečaja je bila korak v prihodnost. Začeli smo razmišljati in dobili idejo, da bi prikazali kakšne bodo šole v prihodnosti. Ko smo se domislili, o čem bo film, smo začeli pisati scenarij. Vsi člani filmskega krožka smo se zbrali in na list papirja napisali, kako si bodo sledili dogodki. Potem smo k snemanju povabili še druge učence OŠ Idrija.

Učenci so z veseljem sodelovali pri snemanju. Pred začetkom snemanja smo imeli sestanek, da smo druge seznanili z vsebino filma. Ker smo imeli do roka oddaje malo časa, smo večino filma posneli med poukom. Prizorov nismo velikokrat ponovili.  S snemanjem smo začeli v šolski predavalnici, kjer smo posneli največ  filma. Snemali smo tudi v jedilnici, na hodniku in na stopnišču. Nekatere prizore pa smo posneli tudi zunaj: pred šolo, na šolskem igrišču in drugod.  Snemanje je potekalo tekoče, v spremstvu obeh mentorjev. S končnim izdelkom smo bili vsi zelo zadovoljni. Navdušeni smo bili, da nam je v tako kratkem času uspelo posneti  šestminutni film.«

Temu bi dodali še, da je osnovna ideja filma poskus prikazati prehod iz odtujene skupnosti mladih, ki jo usmerja tehnologija, v svet pristne in svobodne mladosti. Navdih za začetno vizualno podobo in vzdušje smo našli v uvodnih kadrih Metropolisa. Kolikor je bilo mogoče smo v skladu s tem izhodiščem v prvem delu filma poudarili še nekatere druge prvine (gibanje, oblačila, elementi scenografije idr.), da je imel preobrat v drugem delu še večji učinek.

Film je bil v letu 2019 uvrščen na več  festivalov in osvojil nekaj nagrad: zmaga na filmskem natečaju KoRaketa, sodelovanje v tekmovalnem programu 13. mednarodnega filmskega festivala ZOOM.13 v Ljubljani, na filmskem festivalu MEET – Movies for European Education and Training, ki je potekal v  Rimu, je prejel nagrado Menzione speciale in nazadnje je film v Izoli na 55. srečanju najmlajših filmskih in video ustvarjalcev Slovenije, ki poteka pod okriljem JSKD, prejel zlato priznanje in priznanje za najboljši film, ki ga podeljuje otroška žirija.