Muzej slovenskih filmskih igralcev (MSFI)

FOŠ in RF Filmska delavnica, Filmska projekcija, Muzejska dejavnost, Šolska projekcija (s pogovorom) Obalno-kraška regija

Muzej slovenskih filmskih igralcev domuje v prenovljeni Škrateljnovi domačiji v Divači, enkratnem primeru kraške tradicionalne arhitekture. Ponuja edinstveno doživetje slovenske filmske dediščine s poudarkom na igralski umetnosti. Na ogled sta dve stalni razstavi – stalna razstava, posvečena igralki Iti Rini, rojeni kot Ida Kravanja v Divači in osrednja stalna razstava, posvečena slovenskim filmskim igralcem, ki obiskovalcem odstira skrivnosti filmske igre in jih seznanja z domačimi igralci, ki so se zapisali v zgodovino slovenskega filma. V poletnih mesecih muzej ponuja ogled filmov v letnem kinu, vse leto pa v večnamenski dvorani organizirajo različne delavnice za otroke in mladino, predavanja, gostovanja in projekcije filmov.

kontaktna osebaza filmsko vzgojo: Špela Čižman
e-mail:  spela.cizman@kinoteka.si
telefon:  (01) 434 25 06

Dejavnosti

Vodeni ogled muzeja slovenskih filmskih igralcev
4+ (VV, OŠ/1, OŠ/2, OŠ/3, SŠ)
Šolskim skupinam sta na voljo voden ogled razstave o Iti Rini, vključno s projekcijo igrano-dokumentarnega filma Deklica s frnikulami (40 min), ter ogled razstave, posvečene slovenskim filmskim igralcem. Ogled je lahko pospremljen z delovnimi listi. 

Filmske projekcije po lastni izbiri 4+ (VV, OŠ/1, OŠ/2, OŠ/3, SŠ)
V večnamenski dvorani Muzeja slovenskih filmskih igralcev šolskim skupinam ponujajo ogled izbranih slovenskih celovečernih filmov.

Poletna delavnica igranega/animiranega filma MSFI (OŠ/3, SŠ)
Večdnevna delavnica igranega/animiranega filma Muzeja slovenskih filmskih igralcev poteka med poletnimi počitnicami, njen končni rezultat je kratki igrani/animirani film.

Predavanje o filmski igri (OŠ/3, SŠ)
V okviru pedagoškega programa Kino-katedra je šolskim skupinam na voljo predavanje, ki učence seznani z vlogo igralcev pri nastajanju filma, z značilnostmi filmske igre in poda nekaj primerov vlog posameznih slovenskih filmskih igralcev.

Mala šola animiranja v tehniki pikselacije (OŠ/2, OŠ/3, SŠ)
V sklopu vodenega ogleda po Muzeju slovenskih filmskih igralcev in ogleda projekcije kratke animacije otroške produkcije se otroci lahko tudi praktično spoznajo z osnovami animiranja v zanimivi in malce manj poznani tehniki animiranja – pikselaciji. Gre za tehniko, pri kateri namesto lutk animiramo ljudi, tako da fotografiramo vsak posamezni gib. Animiranje v tej tehniki omogoča več dinamike, saj vključuje uporabo lastnega telesa.

Zgodboris ali kako nastane risanka (OŠ/1, OŠ/2, OŠ/3)
Na delavnici udeleženci spoznavajo, kako nastane risanka, ter s svinčniki, barvicami in flomastri narišejo vsak svoj zgodboris – filmsko zgodbo v stripu. Za inspiracijo si ogledajo kratko risanko, pokukajo pa tudi v muzej, kjer je razstavljen primer zgodborisa.

Kinoočesa (OŠ/1, OŠ/2, OŠ/3)
Udeleženci delavnice odslužene kovinske zamaške s pomočjo izrezkov iz filmskih revij, plakatov in letakov spremenijo v broške s podobami najljubših filmskih junakov, nepozabnih prizorov in legendarnih nasmeškov. Da vas bodo filmske podobe spremljale tudi po odhodu iz muzeja!

Rez, dva, tri (OŠ/1, OŠ/2, OŠ/3)
Delavnica je posvečena svetu filmske montaže. Iz animiranih filmov udeleženci izluščijo ključne prizore, jih premeščajo in preobračajo ter iz njih sestavijo nove zgodbe. Pri tem se urijo v pripovedovanju v podobah ter se spoznavajo z osnovami filmske montaže nekoč in danes.

Optična igrača – traumatrop (OŠ/1, OŠ/2, OŠ/3)
Pred izumom kamere in filma na koncu 19. stoletja so otroško igro in domišljijo burile različne optične igrače. Na delavnici udeleženci spoznajo nekatere od njih in izdelajo vsak svojo igračo – taumatrop ter jo poženejo v gibanje.

Senčne lutke (OŠ/1, OŠ/2, OŠ/3)
Udeleženci delavnice spoznajo zgodovino senčnih lutk, predvsem pionirko senčnih animiranih filmov Lotte Reiniger. Seznanijo se z njenim načinom snemanja in izdelave senčnih lutk. Nato iz tršega papirja izdelajo vsak svojo lutko s premikajočimi rokami in nogami ali pa glavami in repi. Te na koncu delavnice preizkusijo v kratkih odigranih prizorih na velikem platnu.