Otroški pogled: Filmi za otroke iz hrvaškega arhiva

FOŠ in RF

torek, 18. februarja, ob 19. uri vabljeni v Slovensko kinoteko na Miklošičevi cesti 28 v Ljubljani na otvoritev programa Otroški pogled: Filmi za otroke iz hrvaškega arhiva.

Ogledali si bomo filma Dirka z motorjem (Branko Majer, 1959) in Piko (Srećko Weyngand, 1959), program pa bo uvodoma predstavil Mladen Burić iz Hrvaškega filmskega arhiva.

Film je bil samega začetka povezan z otroki kot protagonisti, a tudi kot gledalci. Z organizacijo filmske produkcije po drugi svetovni vojni je otroški film v hrvaški kinematografiji postal legitimen žanr, ki ga odlikuje kontinuirano število naslovov in včasih izjemna kakovost del.

Vendar pa sama prisotnost ne bi bila dovolj, če ti filmi hkrati ne bi bili dobro sprejeti pri mladem občinstvu in kritiki, ki je mnoge uvrstila v sam vrh umetniško uspelih del, danes pa veljajo za klasike hrvaške kinematografije.

S projekcijami najlepših otroških klasik hrvaške kinematografije želimo mlade gledalce povabiti k spoznavanju zgodb in likov, ki so ohranjeni v naši skupni filmski dediščini, tiste malo starejše pa spomniti na čas, ko so bili tudi sami otroci.

Program bo pospremila razstava filmskih plakatov Otroški pogled, na kateri bodo na ogled tudi dela mojstrov stripa, kot so Ferdinand Bis, Andrija Maurović, Mirko Ilić in Radovan Domagoje Devlić.

Program in razstavo smo pripravili v sodelovanju s Hrvaškim filmskim arhivom.


Program
Dirka z motorjemPiko, 18. 2. ob 19.00
Sinji galeb, 19. 2., ob 17.00
Druščina Pera Kvržice, 20. 2., ob 17.00
Volk samotar, 21. 2. ob 17.00
Kapitan Mikula Mali, 22. 2. ob 17.00
Skrivnost starega podstrešja, 23. 2. ob 17.00