Ostrenje pogleda na Gimnaziji Bežigrad: Kratki filmi Jelene Gavrilović

RF

Naslednje srečanje na filmskokritiškem krožku Društva za širjenje filmske kutlure KINO! Ostrenje pogleda na Gimnaziji Bežigrad bo v četrtek, 19. decembra ob 15. uri, v učilnici 107. Tokrat bodo udeleženci skupaj z mentorico pod drobnogled vzeli kratke filme prodorne srbske avtorice Jelene Gavrilović, ki je, kot v novem KINU! zapiše Matic Majcen, »kljub svoji mladosti dosegla impresivno raven ustvarjalne zrelosti

Majcen njen opus opiše z besedami:
»Večna tema odraščanja pri Gavrilović postane osrednje gonilo drame, ki je režiserka nikoli ne eksploatira v narativne namene, temveč iz tega motiva izpelje glorifikacijo prikupne izgubljenosti, melanholije in naivne samozavesti, ki jo izražajo njeni subjekti. Ni dvoma, da svoje mlade protagoniste naravnost obožuje – v njih vidi neskončno lepoto, nedolžnost, nekakšno ujetost, iz katere izhaja veličastnost iskanja njihove svobode. Prav zato je tako pomembno, da jim izkazuje največje možno spoštovanje, kar pa ima tudi velike posledice za estetsko in pripovedno plat njenega ustvarjanja.« (Majcen v KINU! 39)

V najnovejši ediciji KINA! smo srbski avtorici posvetili poseben tematski blog, v katerem pisci v svojih besedilih poleg njenih kratkih filmov obravnavajo tudi videospote in spletno serijo #Samokažem, ki velja za prvo tovrstno spletno serijo na območju držav nekdanje Jugoslavije.

Za pokušino prva epizoda spletne serije: https://www.youtube.com/watch?v=L_LUTEY11mk&t=1s.

Izvaja: Društvo za širjenje filmske kulture KINO!, mentorica: dr. Maja Krajnc, filmska teoretičarka in odg. ur. revije KINO!.

Vse dijake in študente, ki se navdušujejo nad filmom vabijo, da se jim pridružijo.

Prijava na: ostrenje.pogleda@gmail.com.

Toplo vabljeni na krožek in k branju sveže številke KINA!.