Oče naš (Padre Nuestro / Sangre de mi sangre) 15+

RF Jurij Meden, Javni zavod Kinodvor 0 komentarjev

Emocija je: Kapital
Denar je: Oče naš.

Osnovni podatki o filmu

Režija: Christopher Zalla Država: ZDA, Argentin Leto: 2007 Distributer: Demiurg Jezik: angleščina, španščina

Mlad mehiški migrant Pedro v iskanju izseljenega in bojda uspešno situiranega očeta, ki ga ni še nikoli videl, s skupino nelegalnih priseljencev prečka mejo in se odpravi v New York. Na poti se spoprijatelji s Juanom in mu pokaže pismo, v katerem mu je mrtva mati razkrila očetovo identiteto. Ko prispejo v New York, se Pedro zbudi in ugotovi, da je ostal brez svojih stvari in da je njegov novi »prijatelj« prav tako izginil. Znajde se sam v tujem okolju, medtem ko Juan uspešno naveže stik z njegovim očetom, da bi mu kot lažni sin ukradel težko prisluženo premoženje.

Na površini je Oče naš napeta drama o ukradeni identiteti, vendar gre obenem tudi za film o družinskih odnosih in dvoumni naravi morale, nenazadnje pa tudi o prekletstvu denarja, kapitala, ki vse bolj spodriva vse druge vrednote.

V srcu filma tiči labirint prevar in izjalovljenih upanj, drobovje in pravi obraz velemesta New Yorka – kraja, kjer je večina ljudi tujcev, družine pa ne definirajo več toliko krvne vezi, temveč deljene izkušnje in potreba po človeškem stiku.

Aktualna, moralno pretresljiva zgodba – nekje med političnim trilerjem in grško tragedijo.