Kdo ima danes rojstni dan? (Na pude aneb Kdo má dneska narozeniny?) 7+

FOŠ Rok Govednik, mag. Barbara Hanuš, Javni zavod Kinodvor 0 komentarjev

Mojster animiranega filma Jiří Barta v svoji najnovejši mojstrovini vdahne življenje zapuščenim igračam na zaprašenem podstrešju. Animirana poslastica za vse generacije.

Osnovni podatki o filmu

Režija: Jirí Barta Država: Češka, Slovaška, Japonska Leto: 2010 Distributer: Fivia Jezik: slovenska sinhronizacija

V stari torbi na podstrešju živijo punčka, plišasti medvedek, pogumni leseni vitez in simpatični okrogli Hubert. Najboljši prijatelji so, uživajo mirno življenje: izmišljajo si igre, hodijo v službo in ko zlatolasa punčka zjutraj speče najboljšo torto na svetu, žrebajo, kdo med njimi bo tisti, ki bo praznoval rojstni dan. Vedno znova je srečni slavljenec medvedek! Nekega dne pa temni vladar Dežele zla, najbolj pritlehnega in mračnega dela hiše, ugrabi njihovo prijateljico. Trije prijatelji, ki jim na pomoč priskoči še miška iz starih cunj in gumbov, so odločeni, da bodo deklico rešili. Tako se začne reševalna akcija, polna suspenza, nevarnih položajev, seveda pa tudi komičnih elementov in humornih preobratov. Pri premagovanju ovir se lahko Sončica, Medo, Vladimir in Hubert zanašajo le na svoj pogum, seveda pa ne gre pozabiti požrtvovalnosti ostalih prebivalcev podstrešja pod vodstvom vsestranske gospe Angelce.

Nostalgija in prefinjen humor sta lastnosti, ki jih lahko najdemo tako v naših starih igračah kot v čeških filmih. Vse to pa je najbolje prikazano prav skozi klasično animacijo, ki ima na Češkem zelo dolgo in častitljivo tradicijo. Animirani film nam ponuja neomejene možnosti pri ustvarjanju nenavadno fantastičnega sveta, vsakodnevni predmeti se lahko čarobno spremenijo – otroška soba postane bojišče, vesoljska ladja ali džungla, staro pohištvo postane gorska veriga in prostor pod razcefranim baldahinom strašljivi gozd. Stara peč postane parna lokomotiva, ledolomilec ali helikopter.

Poleg glavnih junakov, animiranih lutk, najdemo v filmu tudi prave stanovalce podstrešja (mačka, golob, hrošči) ter ljudi, ki živijo v hiši – babica in deklica Andrejka, ki suši svoje perilo na podstrešju in nevede sproži strašen potek dogodkov.

»Stara peč lahko postane parna lokomotiva, staro pohištvo gorska veriga in prostor pod razcefranim baldahinom strašljivi gozd.« (Jiří Barta)