Panika na vasi (Panique au village) 8+

FOŠ Igor Prassel, Javni zavod Kinodvor 0 komentarjev

Tudi plastične igračke, kot so Kavboj, Indijanec in Konj, imajo svoje težave. Vse se začne zelo nedolžno. Kavboj in Indijanec želita Konja presenetiti z rojstnodnevnim darilom, a se njun načrt grdo ponesreči in namesto tega porušita hišo, v kateri skupaj živijo. Ko se lotijo obnove, se stvari še dodatno zapletejo, saj čudna podmorska bitja kradejo na novo postavljene zidove. Trojici ne preostane drugega, kot da se odpravi na nadrealistično pustolovščino v središče Zemlje, skozi zamrznjeno tundro in vzporedni svet, ki ga naseljujejo sleparska mutantska bitja s koničastimi glavami. Bo Konj z učiteljico glasbe gospo Longrée, v katero je nesmrtno zaljubljen, in v svetu, ki mu narekuje ritem panika, sploh kdaj užil miren trenutek v dvoje?

Osnovni podatki o filmu

Režija: Stéphane Aubier, Vincent Patar Država: Belgija, Luksemburg, Francija Leto: 2009 Distributer: Demiurg Jezik: francoščina

Plastični igrači Kavboj in Indijanec načrtujeta presenečenje s piknikom za svojega prijatelja Konja, vendar pomotoma kupita petdeset milijonov opek. Ta nevšečnost sproži verigo povsem odtrganih dogodkov; trio prijateljev med drugim odpotuje v središče Zemlje, pešači čez tundro in odkrije paralelni podvodni svet, poseljen z bizarnimi kreaturami. Bo Konj s Kobilo, v katero je nesmrtno zaljubljen, v svetu, ki mu ritem diktira panika, sploh kdaj užil miren trenutek v dvoje?

V tehniki stop-motion animacije napravljena galska verzija Monty Pythona, ki korenini v istoimenski belgijski kultni televizijski seriji.

nastopajo

Konj
Konj, od grive do kopit zenovski (in po kriterijih lastne vrste precej čeden), je skrivaj zaljubljen v gospo Longrée, ki poučuje v glasbeni šoli.

Gospa Longrée
Dobrodošla nova pridobitev konjušnice je s svojim sladko-seksi glasom in očmi zrele samice najlepša žrebička v mestu. Dobra je z otroki in skrivaj zaljubljena v Konja.

Indijanec
Nekega dne je izstrelil puščico v posebej trmasto ribo, ki ga je povlekla vse do Evrope. Indijančeve lokostrelske sposobnosti so povprečne, pa vendar njegove puščice vselej pristanejo na kakšnem zanimivem mestu.

Kavboj
Kavboj je sicer videti kul, a je v resnici precej sramežljiv – ne pa tako, da z Indijancem ne bi ustvarila kaosa.

Steven
Nepotrpežljivi živinorejec Steve vzreja krave, prašiče in kokoši, ki jih nikoli ne zakolje, poje ali proda. Poročen je z Jeanine, njegovi trije primarni interesi pa so njegov rdeči traktor Zetor, njegov rdeči traktor Zetor in njegov rdeči traktor Zetor.

Jeanine
Kot predana kmečka žena bi naredila vse za soproga Stevena in njegov ljubljeni traktor. Ne govori veliko, je pa razvila dovršen sistem za pripravo orjaških opečenih kruhkov za Stevenov zajtrk.

Policaj
Ravno prav sklonjen, da je njegov pendrek vedno dvignjen in pripravljen nekoga udariti, a zanič detektiv in še slabši v usmerjanju prometa. Je pa odličen plesalec.

Atlanti
Jean-Paul, Michel in Gérard – humanoidni mutanti in vešči tatovi – živijo v paralelnem podvodnem univerzumu, ki ga z “realnim” svetom povezuje ribnik na Stevenovi kmetiji.