Filmološki, estetski in etični pristopi k poučevanju neigrane filmske ustvarjalnosti na primeru filma Nikoli se ne bodo postarali (They Shall Never Grow Old)

RF Ana Šturm, Slovenska kinoteka, Razumevanje filma, 2021 0 komentarjev

Nikoli se ne bodo postarali (They Shall Never Grow Old, Peter Jackson, 2018) je dokumentarni film o britanskih vojakih na zahodni fronti, in o njihovem dojemanju prve svetovne vojne, ki je v celoti narejen iz digitalno obdelanih arhivskih posnetkov, ki so nastali med vojno, se pravi med letoma 1914 in 1918. Film je nastal v okviru obeležja stoletnice konca prve svetovne vojne na pobudo projekta 14-18 NOW, po naročilu Britanskega Imperialnega vojnega muzeja (Imperial War Museum) v Londonu, kjer hranijo posnetke, ki so nastali med vojno, in v sodelovanju z BBC-jem.

Pedagoško gradivo

Pogosto lahko slišimo, da so računalniško generirane slike filmom odvzele humanost. Ob primeru filma Ne bomo jih pozabili pa se zdi, da je ravno obratno, da je tehnologija na neki način v stare arhivske posnetke vdihnila življenje – oziroma: življenje je v njih že obstajalo, tehnologija pa je samo omogočila, da smo prišli do njega. Ana Šturm, iz gradiva