EFA evropska nagrada mladega filmskega občinstva 2021

FOŠ

Mladi žiranti so pretekli vikend nagrado EFA evropsko nagrado mladega filmskega občinstva 2021 podelili filmu The Crossing (Johanne Helgeland, Norveška, 2020)..

Mladi med 12. in 14. letom starosti so si pretekli vikend z domačega kavča prek spleta ogledali tri najnovejše evropske filme, ki jih je za nominirala komisija sovrstnikov, v nedeljo, 25. aprila, pa so glasovali za zmagovalni film. 

Mladi žiranti so si ogledali tri filme: OSTRŽEK (Pinocchio, Matteo Garrone, Italija/Francija, 2019), WOLFWALKERS (Tom Moore, Ross Stewart, Irska/Luksemburg/Francija, 2020) in THE CROSSING (Flukten over grensen, Johanne Helgeland, Norveška, 2020). Mlada žirija je kot zmagovalni film izbrala slednjega. Najstnike je prepričala pomembnost zgodovinskega spomina; film o nacističnem preganjanju Judov v drugi svetovni vojni pokaže moč poguma, zaupanja in zvestobe, ki jih premorejo otroci.

EFA evropska nagrada mladega filmskega občinstva je velik vseevropski dogodek mladih med 12. in 14. letom, ki vsako leto v več kot 35 državah kot prava mednarodna filmska žirija izbirajo najboljšega med nominiranimi filmi. V Sloveniji tradicionalno poteka v Izoli, zadnji dve leti pa je bil dogodek zaradi izrednih okoliščin prestavljen na splet.