Brezplačna predavanja o zgodovini filma

FOŠ in RF

Začenja se cikel predavanj o zgodovini filma, ki bo v zaporedju petnajstih dogodkov gostil zanimive predavatelje in osvetlil začetke in razvoj filma iz različnih perspektiv. 

Predavanja se bodo pričela s samim rojstvom filma in mitom o bratih Lumiere, nadaljevala z nemim filmom, se dotaknila sovjetskega montažnega filma, italijanskega neorealizma, jugoslovanskega črnega in francoskega novega vala. Nato se bo fokus obrnil na filmske zvrsti ter se posvetil dokumentarnemu, eksperimentalnemu, kratkemu pa hollywoodskemu filmu in alternativam zahodnemu filmskemu kanonu. Cikel predavanj se bo zaključil z reprezentacijo žensk v slovenskem filmu, slovenskim poosamosvojitvenim filmom in pregledom obetov filma za 21. stoletje.

Prvo predavanje bo potekalo 4. maja ob 18. uri preko spleta  in nosi naslov Rojstvo filma: mitologija bratov Lumière. Predaval bo Matic MajcenPrijavite se lahko preko e-poštnega naslova prijava@filmfactory.si. Več informacij o dogodku in prijavah najdete na povezavi.

Cikel Zgodovina filma nastaja v koprodukciji Film Factory v sklopu izobraževalnega programa Film Smoothie in Pekarne Magdalenske mreže v sklopu programa Galerija K18. Projekt je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.

Datume in tematike naslednjih predavanj si oglejte na spodnji infografiki.