Spletno strokovno srečanje in ogled filma Posebni

FOŠ in RF

Vabljeni na spletno strokovno srečanje in ogled filma Posebni (Olivier Nakache, Érica Toledano, Francija/Belgija, 2019, 114 min), ki bo v torek, 11. maja 2021 od 13:30 do 18:30.

V filmu Posebni se Olivier Nakache in Éric Toledano, podobno kot v filmu Prijatelja (2011), dotikata tematike oseb s posebnimi potrebami in skrbi zanje, ki se razteza med institucijami sistema in nevladnimi ustanovami. S pomočjo prostovoljcev – tudi samih »težavnih posameznikov« –  poskušata otrokom in mladostnikom zagotoviti bivanje v običajnem življenjskem okolju. Zgodba naslavlja številne pomembne teme, kot so pomen deinstitucionalizacije skrbi za težavne posameznike, zagotavljanje vključujočega družbenega okolja, sodelovanje institucij sistema z nevladnimi ustanovami in pobudami, pa tudi priložnosti, ki jih za osebno rast vključenih v take projekte ponuja nudenje pomoči. Tudi pandemija Covid 19 je namreč razkrila, da mnoge težave, v katerih se znajdemo posamezniki, lažje kot utečene strokovne ustanove sistema rešujejo pobude nevladnega sektorja.

Pogovoru po projekciji filma se bosta pridružila Irena Lesar, redna profesorica obče pedagogike in teorije vzgoje iz Pedagoške fakulteti v Ljubljani, strokovnjakinja za tematiko inkluzivnega izobraževanja, ter Juš Škraban, doktorski študent na Fakulteti za socialno delo v Ljubljani in prostovoljec v več projektih in pobudah s področja denistitucionalizacije skrbi za osebe z duševnimi težavami in motnjami. Pogovor bo vodil Robi Kroflič iz Oddelka za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete v Ljubljani.

Več informacij o srečanju in prijavah najdete na povezavi.