ABC animiranega filma: sklop A

FOŠ

Sklop ABC animiranega filma obsega predavanja s filmsko projekcijo (A) ter delavnici animiranega filma (B in C).

V sklopu A bomo spoznali zgodovino in avtorje/-ice slovenskega animiranega filma, razpravljali bomo o tem, kako animirani film doživljajo otroci in mladi različnih starostnih skupin, ter spregovorili o značilnostih kakovostnega animiranega filma za otroke in mlade. Predavanja bomo zaključili s programom slovenskih kratkih animiranih filmov. 

Program usposabljanja

Igor Prassel: Zgodovina slovenskega animiranega filma
Zgodovina slovenskega animiranega filma je povezana z delom posameznih avtorjev in avtoric. Profesionalni začetki animiranega filma v Sloveniji v petdesetih letih prejšnjega stoletja so temeljili izključno na lutkovnem animiranem filmu. Danes ta umetnostna zvrst za otroke in odraslo občinstvo pri nas doživlja nesluten preporod in mednarodne uspehe, ki so plod predanega in trdega dela vedno večje skupine avtorjev in avtoric.

Posnetek predavanja je dostopen v prispevkih z usposabljanj.

Martina Peštaj: Vloga animiranega filma pri razvoju otroka in mladostnika
Animirani film je umetniška zvrst, ki ima močno estetsko, socialno in doživljajsko vrednost. S premišljeno izbiro filmov, ki ustrezajo starosti in razvojni stopnji, otroke in mlade pritegnemo in jim omogočimo osebno filmsko doživetje, ki ga morda ne bodo nikoli pozabili. Najdragocenejša dodana vrednost filmske izkušnje pa so vodeni pogovori z otroki in mladimi pred ogledom in po njem. Pri tem je dobro poznati razvojne značilnosti ciljne skupine in jim prilagoditi način gledanja in pogovarjanja.

Posnetek predavanja s PPT je dostopen v prispevkih z usposabljanj.

Petra Slatinšek: Kako prepoznati kakovostni animirani film  
V kinematografih so na sporedu najrazličnejši celovečerni animirani filmi za otroke. V nekaterih prepoznamo odlično animacijo, v drugih je močnejša zgodba, mnogo redkeje likovna podoba. Ogledali si bomo nekaj primerov in poskusili ugotoviti, kateri izmed njih so resnično kakovostni in primerni za šolski ogled. V predavanju se bomo dotaknili tudi vloge in poslanstva šole pri predvajanju kakovostnih filmov.

Posnetek predavanja s PPT je dostopen v prispevkih z usposabljanj.

Izbor kratkih slovenskih animiranih filmov
Koyaa – Divji ležalnik Kolja Saksida, 2017, 2 min 45 s, ZVVIKS, 4+
Podlasica Timon Leder, 2016, 12 min, Invida 4+ ogled filma v filmski bazi
Martin Krpan Nejc Saje, 2017, 24 min, Strup produkcija, 6+
Slovo Leon Vidmar, 2016, 6 min, ZVVIKS, 8+
Nočna ptica Špela Čadež, 2016, 8 min, Finta, 14+ ogled filma v filmski bazi

Termini in prijava: 18. 9. 2018 15:00–19:00 (Ptuj), 10. 10. 2018 15:00–19:00 (Sežana), 21. 11. 2018 15:00–19:00 (Škofja Loka), 8. 1. 2019 12:45–16:45 (Ljubljana), 24. 1. 2019 15:00–19:00 (Krško)

Foto: Matjaž Rušt