18. Luksuz festival poceni filma v digitalni preobleki

RF

18. LUKSUZ FESTIVAL POCENI FILMA je v letu 2020 dobil digitalno preobleko. Filmski program zajema več kot 40 kratkometražnih in nizkoproračunskih filmov mladih avtorjev med 10. in 35. letom starosti iz 10 različnih držav, ki so nastali v nekomercialnem in neinstitucionalnem okviru ter pomenijo alternativno kulturno medijsko podobo v odnosu do sicer dominantne množične distributerske ponudbe. Pridružite se na avdiovizualnem popotovanju preko FB Live Streams in Youtube kanala Luksuz produkcije med 6. in 22. novembrom 2020.

Letošnji filmi in pogovori bodo naslovili problematike osebnih svoboščin in ideologije, avtonomije in družinskih vezi, tudi v duhu sprememb, ki so jih prinesle nove okoliščine. Program je sestavljen tako iz dokumentarnih filmov mladih, uveljavljajočih se ustvarjalcev, kot tudi igranih in animiranih filmov najmlajših avtorjev. Dodatni program vključuje tudi sekcijo glasbenih videospotov. Po ogledu filmov iz vsakega sklopa bo sledil pogovor z avtorji, prenos katerega bo izveden prek Facebook strani Luksuz produkcije.

Festival bo posebno pozornost namenil delom, ustvarjenih v okvirih izobraževalnih programov, saj želi otroke in mladostnike spodbujati k razvijanju njihovega filmskega znanja v teoriji in praksi. V sodelovanju s filmskim krožkom Ostrenje pogleda bodo organizatorji mladim ljubiteljem filma omogočili sodelovanje na filmskokritiški delavnici. V soboto, 21. 11. vabijo zaposlene na področju filmske vzgoje k sodelovanju pri razpravi o vlogi mentorstva v filmskem ustvarjanju in delu z mladino.

Med 11. in 13. novembrom so filmski programi in pogovori z avtorji organizirani v sklopu Slovenskega tedna filma 2020. 

Program je nastal v sodelovanju z Društvom za uveljavljanje kratkega filma Kraken, SCCA-Ljubljana, Društvom za širjenje filmske kulture KINO!.