Večer revije KINO! in delavnica Ostrenje pogleda

RF

V petek, 14. junija ob 20.00 ob izdaji nove, dvojne edicije, Društvo za širjenje filmske kulture KINO! vabi na večer revije KINO!. V dvorani Slovenske kinoteke bomo zavrteli izvrsten dokumentarni film Zgodba zvokov Sahela (A Story of Sahel Sounds, 2016).

Film je nastal pod taktirko nemškega večmedijskega kolektiva Neopan Kollektiv (režija filma Florian Kläger, Tobias Adam in Markus Milcke), osrednja figura dokumentarca pa je Američan Christopher Kirkley, ki vodi založbo Sahel Sounds.

Po filmski projekciji se bomo pogovarjali z enim od ustvarjalcev – Florianom Klägerjem.


Naslednji dan bo Florian Kläger izvedel brezplačno delavnico za Ostrenje pogleda. Popeljal nas bo v svet neodvisne filmske produkcije in založbe ter nam razkril, kako zagnati tovrsten projekt (pridobivanje sredstev, crowdfunding, povezovanje itn). Spregovoril bo o ustvarjanju dokumentarnega filma, razodel, kaj vse se lahko pripeti pri snemanju na terenu, kako vzpostaviti pristen stik z lokalnim prebivalstvom in na ta način odkrivati nove svetove.

Brezplačna delavnica bo potekala v soboto, 15. junija, od 18. do 21. ure v Slovenski kinoteki

Prijave na delavnico zbiramo do 12. 6. na ostrenje.pogleda@gmail.com; število mest je omejeno.

Toplo vabljeni! 

»Aktualna zgodba o ameriški založbi Sahel Sound je svojstven vstop v kartografijo zvokov, v kakofoničen in heterogen svet glasbe s širšega teritorija Zahodne Afrike (različni predeli Malija, Nigra, Mavretanije, Burkine Faso, Čada, Sudana, Senegala, Nigerije, Etiopije, Eritreje in Džibutija, čeprav se založba osredotoča bolj na severozahodni del, predvsem Mali in Niger), v tamkajšnjo pop kulturo in glasbo, ki v različnih žanrskih oblikah ob specifičnih družbenih, političnih in ekonomskih okoliščinah preko samosvoje rabe tehnologije in lastnih distribucijskih kanalov vstopa v naša ušesa in na zahodni trg. To je zgodba o zvočnem beleženju in njegovem prenosu v model zahodne glasbene industrije neodvisnega značaja. Založba mapira in kartografira, dokumentira in prezentira glasbo s področja Sahela, ki je samo tranzicijsko, prehodno, nomadsko območje med puščavo in bolj rodovitnimi savanskimi predeli.« Luka Zagoričnik: »Šum Sahela«, KINO!, št. 37/38.