Ustvarjalna delavnica Ostrenje pogleda: Ustvarjanje atmosfere v filmu

RF

Atmosfera je eden osnovnih gradnikov avdiovizualne filmske pripovedi. Ustvarjamo jo kot odgovor na idejo, ki se skriva v scenariju, lahko pa nam jih ponudi situacija dokumentarnega dogajanja. V obeh primerih pa jo soustvarjata tako filmska fotografija kot tudi montaža. Na naših srečanjih se bomo s pomočjo filmskih primerov spoznali z različnimi načini ustvarjanja filmske atmosfere skozi oblikovanje svetlobe, kadriranje in postavljanje kompozicij. Usvojili bomo osnove montažnega razmišljanja in spoznali orodja montažnega ritma, reza in časa.

Delavnica se bo odvila v zaprti skupini prek aplikacije zoom.

24. 4. 19–22h: Uvod in Svetloba
(po dogovoru): Kompozicija in Izrezi
(po dogovoru): Gibanje in Montaža
(po dogovoru): Pregled posnetega materiala
(po dogovoru): Pregled prve montaže (po dogovoru): Finalni večer: javna projekcija

Andrej Nagode (rojen 1991) se je leta 2010 vpisal na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani, v študijski program Film in televizija, smer Filmska in televizijska montaža. Leta 2017 je magistriral. V sklopu študija in po njem je sodeloval pri številnih kratkih in celovečernih igranih in dokumentarnih filmih. Med njimi so Ljubljana – München 15:27 (r. Katarina Morano), Konec (r. Vid Hajnšek), Srečno, Orlo! (r. Sara Kern), Igram, sem (r. Miroslav Mandić), Hči Camorre (r. Siniša Gačić) in Potop (r. Kristijan Krajnčan).

Rok Kajzer Nagode (rojen 1992) se je leta 2011 vpisal na AGRFT, smer FTV snemanje. 2014 je diplomiral in se vpisal na magisterij, ki ga je vlekel dolga 4 leta in v 5. letu magistriral. Medtem je sodeloval pri veliko projektih v sklopu in izven študija. Med njimi je posebej ponosen na sledeče: Prespana pomlad (r. Dominik Mencej), Plavanje (r. Katarina Rešek), Mladi Menendes (r. Peter Bizjak), K.A.O.S. (r. Nikolaj Vodošek), Domov k spominu in Kar ostane (r. Neli Maraž), Zamejen in Mambo ali Ples ljubezni (r. Leo Černic), Kratki rezi (r. Urban Zorko) in Posledice (r. Darko Štante). Kot asistent za področje filmske in TV slike sodeluje tudi v študijskem procesu na AGRFT.

Delavnica vključuje obvezni simbolični prispevek.

Prijave zbiramo na: ostrenje.pogleda@gmail.com.

Izvaja: Društvo za širjenje filmske kulture KINO!

Mentorja: Andrej in Rok Nagode