Tahan (Tahaan) 10+

FOŠ Zoja Skušek, Meta Krese, Anica Mikuš Kos, Mario Batelič, Javni zavod Kinodvor 0 komentarjev

Vsakdan osemletnega dečka se vrti okrog iskanja smisla življenja v krutem okolju indijskega Kašmirja, ki ga pretresajo revščina in vojaški spopadi ... Globoko humanističen protivojni film se obenem bere kot večna pravljica in vedno aktualna družbena kritika.

Osnovni podatki o filmu

Režija: Santosh Sivan Država: Indija Leto: 2008 Distributer: Demiurg Jezik: hindi

Tahan je pravljici podobno potovanje istoimenskega glavnega junaka, osemletnega dečka, vsakdan katerega se vrti okrog iskanja smisla življenja v krutem okolju indijskega Kašmirja, ki ga pretresajo revščina in vojaški spopadi, saj se za prevlado v kašmirski dolini že dolga leta borijo Indija, Pakistan in Kitajska.

Tahan živi skupaj z dedkom, materjo in starejšo sestro. Vsi upajo, da se bo nekega dne domov vrnil Tahanov oče, ki je pred tremi leti izginil neznano kam. Ko dedek umre, družini zapusti tudi svoje dolgove, zato jim lokalni mogotec zapleni vse premoženje, tudi Tahanovega ljubega oslička Birbala. Tahan se trdno odloči, da bo dobil oslička nazaj. Oslička prodajo in deček se odpravi za njim čez visoke gore. Na poti divja vojna in prav v teh gorah je izginil tudi njegov oče. Kljub vsem tegobam deček vztraja …

Surovo vojno stanje je v ostrem narativnem in vizualnem kontrapunktu s prelepo kašmirsko pokrajino, prijaznimi domačini, ki jo poseljujejo, in dečkovim nedolžnim pogledom na svet, prežetim z ljubeznijo do svoje družine in oslička.

Globoko humanističen protivojni film se obenem bere kot večna pravljica in vedno aktualna družbena kritika.