Skriti zaliv (The Cove) 12+

FOŠ Polona Kotnjek, Ksenija Zubković, Javni zavod Kinodvor 0 komentarjev

Oskar 2010 za najboljši celovečerni dokumentarni film»Samo delfinu je narava poklonila dar, h kateremu stremijo največji filozofi: nesebično prijateljstvo. Ne potrebuje nobenega človeka, a je kljub temu najbolj darežljiv prijatelj vseh in je že mnogim pomagal.«Plutarh (46–120)

Osnovni podatki o filmu

Režija: Louie Psihoyos Država: ZDA Leto: 2009 Distributer: Demiurg Jezik: angleščina

Zaspana morska laguna na japonskem obrežju skriva strašno skrivnost, ki jo je skupina neustrašnih posameznikov odločena razkriti svetu.

Skriti zaliv se začne v majhnem japonskem obmorskem mestecu Taiji, kamor pride na obisk nekdanji trener delfinov Richard O’Barry. V 60-ih letih je prav on ujel in dresiral pet delfinov, ki so nato v znameniti televizijski nadaljevanki Flipper upodobili istoimenskega delfina. Druženje s temi inteligentnimi živalmi je pripomoglo, da je Barry spremenil mnenje o njih ter se iz lovca in trenerja postopno prelevil v radikalnega zagovornika delfinje prostosti in pravice do življenja.

Mestece Taiji se na prvi pogled zdi delfinji raj, vendar se v odročnem zalivčku, ograjenem z bodečo žico in grozečimi napisi, skriva mračna realnost. Pod krinko noči se v tem zalivu japonski ribiči, ki jih podpira milijonska industrija vodnih zabavišč in trgovanja z delfinjim mesom, spuščajo v neverjetno okruten lov. Nikomur še nikoli ni uspelo pogledati onkraj bodeče žice, saj celotna lokalna in celo nacionalna birokracija naredi vse, kar je v njeni moči, da bi skrivnost zaliva ostala skrita za vse nepoklicane.

Richard O’Barry zato okrog sebe zbere nevsakdanjo skupino strokovnjakov – mojstrov za podvodno in skrivno snemanje, morskih raziskovalcev, nekdanjih vojaških ekspertov, vrhunskih potapljačev –, da bi skrivoma predrli ogrado molka in svetu predstavili grozodejstva v tem zalivu.

Rezultat njihovih napol legalnih naporov je pričujoči film: provokativna mešanica raziskovalnega novinarstva, ekološke pustolovščine in nepozabnih podob, ki se naposled izteče v obupan poziv na pomoč.