Svobodna šola (Approaching the Elephant) 12+

FOŠ in RF Petra Gajžler, Nuša Drinovec Sever, Javni zavod Kinodvor, 2016 0 komentarjev

Observacijski dokumentarec o vzponu in padcu ene izmed eksperimentalnih "svobodnih" šol ponuja odlično izhodišče za razmislek o prednostih in pasteh različnih načinov vzgoje in izobraževanja.

Osnovni podatki o filmu

Režija: Amanda Wilder Država: ZDA Leto: 2014 Jezik: angleščina

Kaj se zgodi, ko otrokom dopustimo, da sami odločajo, kako bo potekal pouk? Dobrodošli na Svobodni šoli Teddy McArdle, kjer ni ne testov ne ocen, otroci pa obiskujejo le tista predavanja, ki jih resnično zanimajo. Tu pravila igre narekujejo nadebudni šest- do desetletniki. Vse, kar morajo storiti, je, da na sestanku predlagajo novo pravilo, in večina bo z demokratičnim glasovanjem odločila, ali ga sprejme ali ne. Predlogi kar dežujejo: »Hočem da pride španska učiteljica in nas uči španščino.« »Noben ne sme nobenmu preprečit, da dela karkol.« »Če hoče gdo počivat, nej na vrata napiše soba za počivanje.«

Kako je videti pouk na takšni šoli? Je to alternativa tekmovalno naravnanemu sistemu izobraževanja? Je to šola, ki odpira prostor, kjer lahko otroci resnično razvijejo svoje potenciale, ali pa tu zaradi pomanjkanja ostro začrtanih meja najbolj prosperirajo prav največji tirani?