Strokovni posvet: Nacionalni filmskovzgojni program za prihodnost

FOŠ

Strokovni posvet bo potekal ob zaključku petletnega nacionalnega projekta Filmska osnovna šola, in sicer v ponedeljek, 11. aprila, med 13.30 in 15.30 v Kinodvoru.

Namen posveta je predstavitev povzetka zaključnega poročila projekta z vodeno razpravo o stanju filmske vzgoje danes ter potrebah, ki naj jih izpolni naslednji nacionalni filmskovzgojni program.

Na posvet je vabljena vsa strokovna zainteresirana javnost: kinematografi, distributerji, filmska in kulturna združenja, nacionalne agencije in ministrstva, izobraževalne ustanove ter samostojni izvajalci filmske vzgoje.

Podrobneje o dosedanjih nacionalnih filmskovzgojnih programih

Prvi nacionalni filmskovzgojni program je potekal v letih 2010–2011 (nosilec: Kinodvor) in je izobraževal predvsem zaposlene v kinematografih Art kino mreže Slovenije ter prvič poskrbel za široko promocijo filmske vzgoje v kinematografih med šolami. V okviru projekta je bilo izvedenih 14 filmskovzgojnih dogodkov po vsej Sloveniji, v program je bilo vključenih 1427 otrok.

Drugi nacionalni filmskovzgojni program, ki je bil osnovan na evalvaciji in temeljih prvega, je potekal v letih 2014, 2015 in 2016 (nosilec: Art kino mreža Slovenije s strokovno podporo Kinodvora). Izobraževal je nove filmskovzgojne mentorice in mentorje ter omogočil brezplačen ogled filma s pogovorom več kot 16.000 otrokom in mladim, delavnice animiranega filma pa več kot 4500 otrokom in mladim v Sloveniji.

Petletni nacionalni projekt Filmska osnovna šola (nosilec: Art kino mreža Slovenije, 2017–2021) je potekal sočasno s petletnim nacionalnim projektom Razumevanje filma (nosilec: Slovenska kinoteka); skozi regionalna usposabljanja in spletno platformo je izobraževal pedagoge osnovnih šol o filmu ter jih usposabljal za filmsko vzgojo. Projekt Razumevanje filma je bil namenjen srednjim šolam. Filmska osnovna šola je bila zasnovana s strokovno podporo Kinodvora na podlagi evalvacije drugega nacionalnega programa. Vanj je bilo vključenih 1341 pedagogov iz 280 osnovnih šol.

Število mest je omejeno, prijave pa že potekajo preko spletne strani – tukaj. Prijave zbiramo do zapolnitve mest.

Organizator posveta je Javni zavod Kinodvor v sodelovanju z Art kino mrežo Slovenije in Petro Gajžler, vodjo projekta Filmska osnovna šola. Nacionalni projekt Filmska osnovna šola sta sofinancirali Evropska unija – iz Evropskega socialnega sklada – in Republika Slovenija.