Dom, ljubi dom (Dom, ljubi dom) 12+

FOŠ 93 min 2016 1 komentar

V dokumentarnem filmu Maje Prettner spremljamo eno leto v življenju štirih otrok, ki so bili iz socialno neprimernih okolij umaknjeni v mladinski dom.

zgodba
Vstajanje ob 7.00 uri. Šola. Kosilo. Obvezne učne ure. Sestanek. Čiščenje. Prosti čas. Spanje. Sanje. In nov dan. To je življenje otroka, ki ga vzgaja sistem. Dogajanje je postavljeno v mladinski dom, v katerem bivajo otroci, ki so bili umaknjeni iz socialno neprimernih okolij. Spremljamo eno leto v življenju štirih otrok, katerih poti se verjetno v drugačnih okoliščinah nikoli ne bi srečale. Sedaj skupaj delijo veselje ob rojstnih dnevih, praznovanje božiča, čakanje v vrsti za kopalnico, učne težave, prepire in najstniške ljubezni. Kljub vsem pravilom in hišnemu redu, ki vlada, iščejo pripadnost in zavetje v tem novo ustvarjenem domu.

Več informacij o filmu najdete na spletni strani Baze slovenskih filmov.

Ogled filma je mogoč v sodelovanju s projektom 'Film v gibanju / Moving Cinema', ki ga v letih 2018-2020 izvajajo vodja A Bao A Qu (Španija) in partnerji Centre for the Moving Image (VB), Kijufi (Nemčija), Meno Avilys (Litva) in zavod Otok (Slovenija) s podporo podprograma EU Ustvarjalna Evropa - MEDIA.

FILM NI VEČ DOSTOPEN ZA OGLED.

Izvirni naslov: Dom, ljubi dom (12+) Režija: Maja Prettner Produkcija: Sever & Sever Država: Slovenija

Scenarij: Maja Prettner
Fotografija: Miha Možina
Montaža: Andrej Nagode, Maja Prettner
Glasba: Chad Crouch aka Podington Bear
Zvok: Tuan Winkler
Producenti: Jani Sever, Janez Ferlan, Bojan Mastilović, Maja Prettner
Izvršna producentka: Nina Jeglič
Produkcija: Sever & Sever
Koprodukcija: Iridium film in Maja Prettner

Čas posnetka: 93 min Barva: barvni Jezik: slovenščina

Za ogled in sodelovanje je potrebna prijava.

Film predstavlja nov/drugačen pogled na dom za mladostnike.

Zanimiv mi je bil predvsem njihov odnos do staršev in njihova ljubezen oziroma prezir, ki ga gojijo do njih.

Vsi otroci v domu so bili prikrajšani za ˝normalne¨ družinske odnose. Lepo je videti vzgojitelje v domu, ki se trudijo dati otrokom tisto, kar najbolj potrebujejo, se jim približati in jih imeti radi, čeprav ne delajo vsega prav, ipd. 

Upam, da bodo nekoč to izkušnjo iz otroštva uspeli predelati sebi v prid in zaživeti polno, lepo življenje. Mislim, da bodo otroci teh mladostnikov še posebej ljubljeni, ker bodo oni kot starši dali od sebe res največ za to, da bodo njihovi otroci veseli.