Slovenski teden filma: Mislimo film, živimo film

FOŠ in RF

Letos, ko se poklanjamo stoti obletnici rojstva Franceta Štiglica in ko film kot predmet uradno vstopa v osnovno in srednjo šolo, se na pobudo Slovenskega filmskega centra, ki od leta 2010 sistematično podpira kakovostne programe filmske vzgoje, vzpostavlja še ena nova stalnica – Slovenski teden filma. Ta se bo vsako leto odvil v tednu okrog Štigličevega rojstnega dne, 12. novembra, malčkom, otrokom in mladostnikom pa omogočil, da se posvetijo filmski umetnosti in ustvarjalnosti.  

V tem tednu bomo staknili glave filmski ustvarjalci, vrsta filmskih delavcev, mislecev, mreža kinematografov in plejada kulturnih ustanov. Z dopoldanskimi obiski v vzgojno-izobraževalnih zavodih bomo poskrbeli, da bo film zaživel v razredu, s pestrimi zgodnjepopoldanskimi filmskimi dejavnostmi v kinematografih pa, da bodo otroci in mladostniki doživeli tisto pravo filmsko izkušnjo. 

Z novim projektom povezujemo, gradimo most med šolo in kulturnimi ustanovami, predvsem pa povečujemo dostopnost, sistematičnost in dolgoročnost filmske vzgoje tako v vrtcu in šoli kakor v kulturnih ustanovah; (domači) film in filmsko ustvarjalnost približujemo različnim generacijam po vsej Sloveniji ter spodbujamo več koordiniranih formalnih in neformalnih oblik filmske vzgoje.

Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev je v sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo za ta teden pripravila 5 kratkih filmov o filmskih poklicih (scenarist, montažer, producent, direktor fotografije in oblikovalec zvoka), ki bodo šolam na voljo za ogled v razredu. 

Poleg teh bo Slovenski filmski center omogočil ogled izbranih filmov na dosegljivih nosilcih:

Če se zanimate za kateri drugi film, ki ga ni na seznamu, prosimo kontaktirajte promocija@sfc.si in sporočite vaše želje.

Bogat nabor prireditev med Slovenskim tednom filma in ob obletnici Franceta Štiglica smo objavili tudi v programski knjižici Slovenski teden filma in 100 let Franceta Štiglica; med drugim v njej pedagogi in drugi kulturni delavci najdejo izhodišča za uporabo del Franceta Štiglica pri filmski vzgoji in izobraževanju. 

SLOVENSKEMU TEDNU FILMA SE Z IZBRANIMI DEJAVNOSTMI, KI JIH PONUJAJO ŠOLAM,  PRIDRUŽUJEJO TUDI IZVAJALCI, KI JIH V ČASU TRAJANJA ŠTUDIJSKEGA LETA 2019/2020 SOFINANCIRA SLOVENSKI FILMSKI CENTER:


 • Filmsko društvo Film Factory: Simulacija snemanja

Primerno za: SŠ

Simulacija snemanja prizora filma je edinstvena izkušnja vpogleda v dogajanje na filmskem setu. Gre za predstavitev osnovnih filmskih poklicev in prikaz poteka snemanja enega prizora na praktičnem primeru. Dogodek udeležencem omogoča, da opazujejo z razlagami podkrepljeno dogajanje na setu, na velikem zaslonu spremljajo, kaj zajema kamera in se preizkusijo v različnih vlogah filmskih ustvarjalcev.

Kontakt: mojca@filmfactory.si (Mojca Pernat)

 

 • Zavod ZVVIKS: »ZVVIKS edu: Korak za korakom, sličica za sličico« 

Primerno za: odrasli, 20 udeležencev

Lokacija: MSUM+, Ljubljana

Termin: petek 15. 11. od 9:00–16:00

Mentor: Kolja Saksida

Enodnevno izobraževanje o animiranem filmu je namenjeno pedagogom, mentorjem in ostalim izvajalcem formalnih in neformalnih vzgojno-izobraževalnih programov. 

Izobraževanje je sestavljeno iz strokovnega predavanja in strnjene delavnice z namenom, da udeleženci aplicirajo pridobljeno znanje v lastne vzgojno-izobraževalne kurikulume, zdaj tudi v nova učna programa Filmska vzgoja in Film, ki se izvajata v sklopu izbirnega predmeta v osnovnih in srednjih šolah. 

Kontakt: info@zvviks.net

 

 • Kino Črnomelj: Projekcija filma Ne joči, Peter

Primerno za: 2. triada, 100 otrok

Termina: 12. in 13. 11. v dopoldanskem času

Projekcijam sledi voden pogovor za učence z domačinko prof. Darko Čop, ki je bila otrok vojne. 

Kontakt: 07 30 61 392 (Marija Miketič)

 

 • Kino Črnomelj: Projekcija filma Praznovanje pomladi

Primerno za: zainteresirano javnost

Lokacija: Kulturni center Semič

Termin: 12. 11. 2019 ob 18:00

Projekciji bo sledil pogovor z igralcem Janezom Hočevarjem Rifletom (v dogovoru). 

Kontakt: 07 30 61 392 (Marija Miketič)

 

 • Kino Črnomelj: Projekcija filma Tistega lepega dne

Primerno za: zainteresirano javnost

Termin: 14. 11. 2019 ob 18:00

Projekciji bo sledil pogovor z domačinko prof. Darko Čop, ki je bila otrok vojne.

Kontakt: 07 30 61 392 (Marija Miketič)

 

 • Kinodvor: Projekcija filma Pastirci

Primerno za: 2 in 3. triada OŠ

Termin: 11. 11. ob 9:30

Kontakt: solski@kinodvor.org


 • Kinodvor: Projekcija filma Dolina miru in pogovor

Primerno za: 2 in 3. triada OŠ

Termin: 11. 11. ob 13:00

Ogled filma Dolina miru (France Štiglic, 1956) in pogovor.

Kontakt: solski@kinodvor.org

 

 • Kinodvor: Projekcija filma Balada o trobenti in oblaku

Primerno za: SŠ

Termin: 12. 11. ob 13:00

Kontakt: solski@kinodvor.org

 

 • Kinodvor in Cankarjev dom: Projekcija filma Taiki

Primerno za: 1. in 2. triada OŠ

Termin: 14. 11. ob 9:00 (Kinodvor), dodatni termini v Cankarjevem domu

Ogled filma Taiki (Raško Miljković, 2019) v sklopu sekcije Kinobalon na 30. Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu. Več o filmu: https://www.kinodvor.org/film/taiki/. 

Kontakt: solski@kinodvor.org

 

 • Kinodvor in Cankarjev dom: Projekcija filma Proč s čarovnico

Primerno za: 2. in 3. triada OŠ

Termin: 15. 11. ob 9:00 (Kinodvor), dodatni termini v Cankarjevem domu

Ogled filma Proč s čarovnico (Zloganje, Mirjam de With, 2018) v sklopu sekcije Kinobalon na 30. Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu. Več o filmu: https://www.kinodvor.org/film/proc-s-carovnico/. 

Kontakt: solski@kinodvor.org

 

 • Društvo slovenskega animiranega filma: Animirani filmi in poklici

Primerno za: 3. triada OŠ, 20–30 otrok
Program sestavljata projekcija izbranih animiranih filmov, kateri sledi pogovor z uveljavljenim slovenskim ustvarjalcem ali ustvarjalko. V 90 minutnem programu bodo poleg filmov, pri katerih so sodelovali, predstavili svoje delu na področju animacije, osnovni oris, kako poteka ustvarjanje animiranih filmov v različnih tehnikah, s katerimi se ukvarjajo in predstavili nekatere najbolj tipične poklice v animiranem filmu (animator, režiser animiranih filmov, avtor filmske glasbe, producent in drugo).

Kontakt: info@dsaf.si, 031 632 162

 

 • Društvo za širjenje filmske kulture Kino!: Ostrenje pogleda: Hudi filmski plakati 

Primerno za 2. in 3. triada OŠ, 20–30 otrok

Skupaj razmislimo, kaj je filmski plakat, kaj predstavlja in kakšen je njegov namen. Na konkretnem primeru izpostavimo ključne elemente in zarišemo zgodovinski razvoj filmskega plakata. Nadaljujemo s projekcijo filma (npr. Sreča na vrvici[1977]), sledi poglobljen pogovor. Premislimo idejo in teme, ki jih film nagovarja. Otroci se odločijo, katere utrinke ujeti na plakat. Lotijo se ustvarjanja plakata. Poleg filmskih osnov ob vključitvi likovnega pedagoga spoznajo tudi razne likovne tehnike. 

Kontakt: ostrenje.pogleda@gmail.com, 040 302 808 (Zala), 040 386 613 (Špela)

 

 • Društvo za širjenje filmske kulture Kino!: Ostrenje pogleda: Filmski zvok in filmski žanri

Primerno za 2. triada OŠ, 20–30 otrok

Prvo šolsko uro bomo posvetili gledanju izbranih izsekov iz nemih in zvočnih filmov, skozi katere bomo spoznali razvoj in vlogo zvoka v filmu. V drugem delu predstavimo razliko med filmskim žanrom in zvrstjo. Na primeru izbranih izsekov skupaj odkrivamo različne žanre. Ob tem opazujemo značilno uporabo zvoka in glasbe. Na koncu se posvetimo razvejanosti zvočne podlage Ne joči, Peter (1964). Učenci znanje sproti utrjujejo z reševanjem delovnih listov in kviza. 

Kontakt: ostrenje.pogleda@gmail.com, 040 302 808 (Zala), 040 386 613 (Špela)

 

 • Društvo za širjenje filmske kulture Kino!: Ostrenje pogleda: »Čas brez pravljic« 

Primerno za: 1. in 2. triada OŠ, 20–30 otrok

Ob skrbno izbranih odlomkih iz vojne drame Dolina miru (1956) in partizanske komedije Ne joči, Peter (1964) Franceta Štiglica z učenci odkrivamo položaj otrok med vojno, razpravljamo o vlogi odraslih v otroškem dojemanju sveta in prevprašujemo rasne stereotipe. Ob primerjavi dveh žanrsko različnih filmov razmišljamo, ali lahko v času vojne najdemo trenutke smeha in radosti ter razkrivamo filmske prvine drame in komedije. Pridobljeno znanje utrdimo s sproščenim interaktivnim kvizom. 

Kontakt: ostrenje.pogleda@gmail.com, 040 302 808 (Zala), 040 386 613 (Špela)

 

 • Društvo za širjenje filmske kulture Kino!: Ostrenje pogleda: Otroško delo nekoč in danes 

Primerno za: 3. triada OŠ, 20–30 otrok

Ob ogledu mladinskega filma Pastirci (1973) Franceta Štiglica razpravljamo o vprašanju otroškega dela. Prevprašujemo, kako bi se sami počutili v tako neizprosnem okolju, kjer bi morali cele dneve delati in bi zmanjkalo časa za prosti čas in zabavo. Zastavljajo se nam vprašanja o razlikah med podeželjem in mestom ter o otroškem delu nekoč in ali danes. Glede na odnos učencev do filmskih junakov, razpiramo tudi vprašanje filmske pripovedi. Film je nastal po povesti Franceta Bevka, zato je obravnava primerna tudi pri slovenščini. 

Kontakt: ostrenje.pogleda@gmail.com, 040 302 808 (Zala), 040 386 613 (Špela)

 

 • Društvo za širjenje filmske kulture Kino!: Ostrenje pogleda: Dom, ljubi dom z Majo Prettner 

Primerno za: 3. triada OŠ, 20–30 otrok

Dogajanje dokumentarnega filma Dom, ljubi dom (2016) Maje Prettner je postavljeno v mladinski dom, v katerem bivajo otroci, ki izhajajo iz socialno ranljivega okolja. Ob filmu se z učenci pogovorimo o življenju otrok, ki živijo v domu, o socialnih razlikah med mladimi in družbenem (ne)sprejemanju. Po filmski projekciji se nam pridruži avtorica, ki nam razodene nastajanje filma in nam skozi dokumentaristično podobo predstavi poklic filmskega avtorja. 

Kontakt: ostrenje.pogleda@gmail.com, 040 302 808 (Zala), 040 386 613 (Špela)


 • Društvo za širjenje filmske kulture Kino!: Ostrenje pogleda: Literarna dela Ivana Cankarja na filmskem platnu

Primerno za: SŠ, 20–30 dijakov

S spostavitvijo knjižnih odlomkov in izsekov iz filmov, temelječih na delih Ivana Cankarja (npr. Na klancu [1971] in Idealist [1976] po romanu Martin Kačur) razmišljamo, kako se motivi, značilni za Cankarja, pojavljajo v filmskem mediju. Obenem premišljujemo, kakšne so podobnosti in razlike pri obeh upodobitvah. Na koncu raziskujemo specifičnosti filmskega medija proti literarnemu. Možna razširitev delavnice za 4. letnik – delavnica se posveti maturitetnemu tematskemu sklopu V svetu Cankarjeve dramatike. 

Kontakt: ostrenje.pogleda@gmail.com, 051 214 720 (Žiga)

 

 • Društvo za širjenje filmske kulture Kino!: Ostrenje pogleda: Literarna dela Cirila Kosmača in Vitomila Zupana na filmskem platnu

Primerno za: SŠ, 20–30 dijakov 

S spostavitvijo knjižnih odlomkov in izsekov iz filmov Balada o trobenti in oblaku (1961), Tistega lepega dne (1962), Na svoji zemlji (po noveli Očka Orel Cirila Kosmača, 1948) in Nasvidenje v naslednji vojni (po romanu Menuet za kitaroVitomila Zupana, 1980) razmišljamo, kako se motivi v književnih delih pojavljajo v filmskem mediju. Ugotavljamo kakšne so podobnosti in razlike pri upodobitvi. Na koncu raziskujemo specifičnosti filmskega medija proti literarnemu.

Kontakt: ostrenje.pogleda@gmail.com, 051 214 720 (Žiga)

 

 • DZMP - Luksuz produkcija: Filmska delavnica

Primerno za: 3. triada OŠ, 20–30 otrok
Lokacija: OŠ Leskovec pri Krškem

Termin: 11. 11. 2019

Na OŠ Leskovec pri Krškem bomo izvedli filmsko delavnico, kjer bo otrokom predstavila osnove filmskega ustvarjanja mlada režiserka Katarina Rešek – Kukla. 
V popoldanskem terminu bo delavnica potekala v prostorih Mladinskega centra Krško, kjer bodo zvečer projekcije kratkih filmov in glasbenih video spotov Katarine Rešek.

Kontakt: luksuz.produkcija@gmail.com


 • DZMP - Luksuz produkcija: Mladinska filmska delavnica

Primerno za: mlade od 10 do 18 let

Lokacija: Radlje ob Dravi

 

Termin: 15. in 16. 11.
Mentorja:  Aliaksandra Ihnatovich in Tomaž Pavkovič

 Delavnica bo potekala predvsem v obliki praktičnega dela pod mentorstvom mednarodne ekipe filmskih ustvarjalcev. Udeleženci se bodo razdelili v manjše skupine, v katerih bodo posneli kratke filme na osnovi njihovih idej. Dobili bodo priložnost, da se preizkusijo kot scenaristi, režiserji, snemalci slike, snemalci zvoka, boom operaterji, igralci, montažerji ...

 Kontakt: luksuz.produkcija@gmail.com

 

 • Kosovelov dom Sežana: Projekcija filma Kickbokserka

Primerno za: 3. triada OŠ

Termin: 11. 11. 2019

Kontakt: rok.govednik@vizo.si, nives@kosovelovdom.si 

 

 • Kosovelov dom Sežana: Projekcija filma Ne joči Peter

Primerno za: 2. triada OŠ

Termin: 13. 11. 2019

Kontakt: rok.govednik@vizo.si, nives@kosovelovdom.si 

 

 • Kosovelov dom Sežana: Projekcija filma Ne joči Peter

Primerno za: 1. in 2. triada OŠ

Termin: 13. 11. 2019

Kontakt: rok.govednik@vizo.si, nives@kosovelovdom.si 

 

 • Kosovelov dom Sežana: Bog obstaja, ime ji je Petrunja

Primerno za: SŠ in izven

Termin: 15. 11. 2019

Kontakt: rok.govednik@vizo.si, nives@kosovelovdom.si 

 

 • Zavod Otok: Filmsko rajanje – dnevi filma za otroke, družine in mlade

Primerno za: vrtec, 1.–3. triada OŠ, SŠ

Lokacija: Center mladih Koper in Palača Gravisi

Termini: 13. 11.–17. 11. 2019
Filmsko rajanje bo otroke in mlade odpeljalo v čudoviti svet filma: družili se bomo ob projekcijah, delavnicah in drugih s filmom obarvanih dogodkih ter spoznavali, kaj vse je film, kakšna je njegova zgodovina, kako filmi nastajajo, kako filmi navdihujejo domišljijo in kaj vse nam ponujajo v razmislek. 

Kontakt: lorena.pavlic@isolacinema.org

 

 • Zavod Otok: Projekcije za šolske skupine

Primerno za: 1.–3. triada OŠ, SŠ
Projekcije izbranih filmov Franceta Štiglica, ki bodo pospremljene s strokovno vodenimi pogovori in pedagoškimi materiali.
Kontakt: lorena.pavlic@isolacinema.org


 • Zavod Otok: Projekcije za predšolske skupine

Primerno za: vrtec 

Lokacija: Center mladih Koper

Termini: 13.–15. 11. 2019 ob 10. in 11. uri
Projekcije izbranih filmov v Centru mladih Koper, ki bodo pospremljene s strokovno vodenimi pogovori in pedagoškimi materiali.
Kontakt: lorena.pavlic@isolacinema.org


 • Zavod Otok: Odprte projekcije filmov Franceta Štiglica 

Primerno za: 1.–3. triada OŠ, SŠ

Termina: 16. in 17. 11. 2019
Med filmskim rajanjem bodo v soboto in nedeljo na vrsti projekcije izbranih filmov Franceta Štiglica, ki bodo pospremljene s strokovno vodenimi pogovori in druženjem ob filmih.
Kontakt: lorena.pavlic@isolacinema.org

 

 • Zavod Otok: Delavnica za učitelje in ostale delavce v VIZ

Primerno za: učitelje 3. triade OŠ, SŠ, 15 učiteljev
Delavnica bo prek preprostih vaj delavcem v VIZ ponudila priložnost, da se nad sedmo umetnostjo – na novo ali znova – navdušijo sami in tako pridobijo pozitivno izkušnjo, ki jo bodo želeli posredovati naprej mladim. Delavnico izvajamo kot del metodologije mednarodnega projekta Film v gibanju/ Moving Cinema. Primerna je za učitelje vseh učnih predmetov.
Kontakt: lorena.pavlic@isolacinema.org

 

 • Zavod Otok: Seminar za učitelje in ostale delavce v VIZ

Primerno za: učitelje 1.–3. triade OŠ, SŠ
Seminar je namenjen spoznavanju filma in filmskega jezika kot učnega orodja v šolskih učnih načrtih ali samostojno prek spletnih vaj na spletni strani www.thefilmcorner.eu, ki jo vzpostavljamo v sklopu mednarodnega projekta Filmski kot/The Film Corner. Seminar se bo naslonil tudi na dela domačih avtorjev. 

Kontakt: lorena.pavlic@isolacinema.org

V SLOVENSKEM FILMA TUDI FILMSKA OSNOVNA ŠOLA: