Šesta noč kratkih filmov

FOŠ in RF

V soboto, 21. decembra 2019, bo na pobudo Slovenskega filmskega centra že šesto leto zapored v Slovenski kinoteki in sedmih izbranih dvoranah Art kino mreže po vsej Sloveniji potekal maraton kratkih filmov.

Že šesto leto zapored se bomo na zimski solsticij, ki je od nekdaj pomenil pomembno in veselo prelomnico, lahko udeležili praznovanja v čast kratkega filma.

Osrednji dogodek bo potekal v Slovenski kinoteki, z začetkom ob 15. uri, iz Art kino mreže pa sodelujejo naslednji kinematografi: Filmsko gledališče Idrija, Art kino Odeon Izola, Kulturni dom Nova Gorica, Kino Kulturni dom Slovenj Gradec, Kino Sora Škofja Loka, Kinogledališče Tolmin in Kino Velenje.

Izbrani  filmi se bodo predvajali v raznovrstnih programskih sklopih. V Slovenski kinoteki si bo mogoče ogledati naslednje:
15.00 - Otroški program
17.00 - 100 let Franceta Štiglica: V dolini miru
19.00 - Za boljši jutri
21.00 - The best of fest
23.00 - Zona somraka

Ob skupnem otroškem programu pa bodo v Art kino mreži prikazali program kratkih filmov za odrasle, ki ga sestavljajo najbolj zanimivi slovenski kratki film leta 2019, med njimi so tudi tisti, ki so bili nagrajeni na Festivalu slovenskega filma v Portorožu in na Festivalu kratkega filma v Ljubljani.

Letošnja priprava dogodka je potekala v organizacijski simbiozi Slovenske kinoteke, Slovenskega filmskega centra, Društva Kraken, Zavodom SCCA – Ljubljana, Slovenskega filmskega arhiva pri Arhivu RS ter festivalov Animateka, Dokudoc, Kurja polt, FeKK, Kino Otok, Grossmannov festival fantastičnega filma in vina,  Festival LGBT filma ter Short Film Circuit in Eye Film Museum.

Oglejte si program

Obisk dogodkov je brezplačen, ogled filmov iz različnih programskih sklopov pa bo od 21. do vključno 23. decembra omogočen tudi na Vimeo kanalu Slovenskega filmskega centra.