dr. Matic Majcen: Poglavje iz zgodovine filma: 19. stoletje: Rojstvo filma od izuma fotografije do vzpona filmskih studiev

RF

Čeprav je splošno sprejeto, da je film kot medij in umetnost zaznamoval predvsem 20. stoletje, je z današnjega vidika toliko bolj fascinantno usmeriti pogled proti dobi, v kateri so bili položeni temelji vzpona – v 19. stoletje. Prav vpogled v gospodarsko, politično in kulturno klimo zgodovinskega obdobja nam razkrije razloge za vznik filma kot tehnološkega pojava, a tudi kot umetnosti in industrije. V predavanju je prikazana časovnica najpomembnejših dogodkov na poti filma do dokončne uveljavitve, vse od prvih korakov fotografije v prvi polovici 19. stoletja do ustanovitve največjih ameriških filmskih studiev v Los Angelesu leta 1912.

Glavni poudarek predavanja je na presenetljivi poti, ki jo je film moral prehoditi, da se je razvil v obliki, kot jo poznamo danes: od izuma fotografije in prelomnih prispevkov Nicéphora Niépcea in Louisa Daguerra preko znanstvenih uporab zgodnjega filma in dela izumiteljev, kot so Pierre Jules Cesar Janssen, Eadweard Muybridge in Étienne-Jules Marey, vse do prvih filmskih pionirjev, kot so Louis Le Prince, brata Skladanowski, brata Lumière in Georges Méliès, s katerimi se praviloma začenjajo zgodovinske knjige s področja filma. Na vsakem koraku podrobno opisujemo tehnološka dognanja, ki so bila potrebna za uveljavitev posameznega izuma na poti do izuma filmske kamere, projektorja in ostalih instrumentov, nujnih za filmsko ustvarjanje in predvajanje. V diskusijo vključimo tudi vstop barv in zvoka v film, s čimer kontekstualiziramo kasnejše tehnološke dosežke, ki so postali temelj današnji izkušnji filma. Tu še posebej opozorimo na zgodnjo uveljavitev različnih tipov filmskega ustvarjanja in napoved vzpostavitve filmskih žanrov. Na koncu z vzponom filmskih studiev temo navežemo na točko, s katero se lahko poistovetijo srednješolska občinstva, ko predstavljeno gradivo navežejo na svoje lastno poznavanje izdelkov iz današnje filmske ponudbe. S tem predavanje izpolni svoj cilj, ko predstavitev poglavja iz zgodovine naveže na film v obliki, kakršno preko vsakodnevnega konzumiranja poznamo danes.