Dekleta iz Ouage (Ouaga Girls) 15+

FOŠ in RF Patricija Fašalek in Tea Hvala, Javni zavod Kinodvor, 2019 0 komentarjev

Dokumentarni film Therese Traoré Dahlberg prikazuje življenje dijakinj, ki se šolajo za poklic avtomehaničarke v Ouagadougou, glavnem mestu Burkine Faso. 

Osnovni podatki o filmu

Režiser: Theresa Traoré Dahlberg Država: Švedska, Francija, Katar, Burkina Faso Leto: 2017 Leto izdaje: 2019 Distributer: Beldocs Avtor: Patricija Fašalek in Tea Hvala Založba: Javni zavod Kinodvor Urednik: Barbara Kelbl Jezik: francoščina

Skupina deklet vihti izvijače in kladiva ter kuka v motorje in podvozja avtomobilov. So dijakinje izobraževalnega centra za dekleta v Ouagadougou, glavnem mestu Burkine Faso, ki se učijo poklicev avtomehaničark, avtoličark, avtoklepark, avtoelektričark. »Ženska lahko opravlja katero koli delo, za katerega se odloči,« pravi ena od njih, ko jo fant vpraša, zakaj se je odločila za ta poklic. Dekleta so izbrala poklic, za katerega upajo, da jim bo prinesel neodvisnost in lepšo prihodnost, vendar se morajo ob tem soočati s predsodki okolice, partnerjev in družin, včasih pa tudi z lastnimi dvomi in negotovostjo. V poetičnem dokumentarcu spremljamo njihov šolski vsakdan in tkanje tesnih prijateljskih vezi, ki jih prevevajo humor, sočutje in solidarnost.