100 let Franceta Štiglica in Slovenski teden filma

FOŠ in RF

100 let od rojstva Franceta Štiglica v slovenski prostor vnaša novost, Slovenski teden filma, ko se bodo predvsem slovenski otroci in mladina lahko posvečali aktivnostim za spoznavanje filmske kulture in umetnosti v najširšem smislu.

100 let Franceta Štiglica skozi celo leto širom Slovenije

Stoto obletnico rojstva Franceta Štiglica (1919–1993) bo zaznamovala vrsta različnih dejavnosti in prireditev širom Slovenije, posvečenih življenju in delu enega najvidnejših domačih filmskih ustvarjalcev, ki je kot kulturni politik odigral tudi pionirsko vlogo pri nastajanju slovenskega profesionalnega filma. Projekt predstavlja vrsto dejavnosti, dogodkov in prireditev v organizaciji nosilcev in partnerjev projekta, s katerimi bodo skušali osvetliti čim širši spekter njegove ustvarjalne raznovrstnosti. V sklopu projekta bo tako od 9. aprila do 14. julija v Arboretumu Volčjem Potoku na ogled razstava na panojih lokacij v parku, kjer je potekalo snemanje prizorov za film Dolina miru. Vrhunec obeležitve pa bo v jeseni v Slovenski kinoteki, ko bo na ogled postavljena razstava, retrospektiva filmov in izdaja monografije o Francetu Štiglicu.

Režiser, ki je podpisal petnajst igranih celovečernih filmov – med njimi tudi prvi slovenski celovečerni zvočni igrani film Na svoji zemlji (1948) –, vrsto kratkih in dokumentarnih del ter pet odmevnih televizijskih nadaljevank, že z ustvarjalnim zagonom sodi v sam vrh domače kinematografije.

Slovenski teden filma od 11. do 15. novembra 2019 po vsej Sloveniji

Slovenski teden filma se bo vsako leto odvil v tednu okrog rojstnega dne Franceta Štiglica, 12. novembra, malčkom, otrokom in mladostnikom pa omogočil, da se posvetijo filmski umetnosti in ustvarjalnosti. Tako bomo v tednu od 11. do 15. novembra staknili glave filmski ustvarjalci, vrsta filmskih delavcev, mislecev, mreža kinematografov, Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev in plejada drugih kulturnih ustanov. Z dopoldanskimi obiski v vzgojno-izobraževalnih zavodih bo film zaživel v razredu s pestrimi zgodnjepopoldanskimi filmskimi dejavnostmi, v kinematografih pa bodo otroci in mladostniki doživeli tisto pravo filmsko izkušnjo.

Za več informacij obiščite spletno stran Slovenskega filmskega centra (SFC) in prelistajte publikacijo, ki obravnava različne dogodke ob stoti obletnici rojstva Franceta Štiglica.