Veter, ki trese ječmen ( The Wind that Shakes the Barley) 16+

RF Maja Kranjc, Javni zavod Kinodvor 0 komentarjev

Veter, ki trese ječmen je film, ki pripoveduje o času irskega boja za neodvisnost in temu sledeči irski državljanski vojni. Ken Loach irski osvobodilni boj uporabi kot prostorski in časovni okvir, v ospredje pa postavlja delavski razred.

Osnovni podatki o filmu

Režija: Ken Loach Država: Nemčija ,Italija, Španija, Francija, Irska, Velika Britanija Leto: 2006 Distributer: BLITZ Film & Video Distribution Jezik: angleščina

Veter, ki trese ječmen orisuje obdobje med letoma 1919 in 1922, čas irskega boja za neodvisnost, ki je trajal do leta 1921, in nato obdobje irske državljanske vojne, ki se je zaključila leta 1923. Piše se leto 1920. Uvodna sekvenca nas postavi na podeželje, v majhno vasico, kjer sproščeno igro »hurlinga« grobo prekine brutalen napad britanskih plačancev, paravojaških enot Black and Tans, ki jih je britanska okupacijska oblast uporabljala za ustrahovanje irskega prebivalstva. Enega izmed fantov pred družino ubijejo zgolj zato, ker svojega imena ni hotel povedati v angleškem jeziku. Ta ter nekaj poznejših dogodkov britanske represije spodbudijo Damiena (Cillian Murphy), da se odreče meščanski karieri zdravnika, ki ga je čakala v Londonu, in se pridruži starejšemu bratu, Teddyju (Padraic Delaney), že aktivnemu članu Irske republikanske armade (Ira), v njegovem boju za osvoboditev izpod britanske oblasti. Majhna skupina fantov, povečini domačinov iz vasi ali okoliških krajev, se organizira, oboroži in izuri ob pomoči veteranov Ire. Ko upor Ircev obrodi sadove in Britanci ponudijo v podpis mirovni sporazum, se brata znajdeta na nasprotnih straneh. Teddy podpira podpis premirja, saj vidi prihodnost v Irski kot svobodni državi, pa čeprav bi bila ta še vedno del britanskega imperija, nasprotno pa Damien premirju ostro nasprotuje in zagovarja boj do popolne osvoboditve. Tako se brata in z njima številne druge 4 družine, ki so se prej bojevale z ramo ob rami proti Britancem, zdaj znajdejo na nasprotnih straneh.