Spletno filmsko dogajanje v času izrednega stanja

FOŠ in RF

V času, ko zaradi novega koronavirusa SARS-CoV-2 ostajamo doma, smo za vas pripravili pregled spletnega dogajanja na področju filma in filmske vzgoje.

Ogled filmov preko spleta
V teh dneh so se marsikateri distributerji in producenti odločili, da ogled svojih filmov v težkih časih ponudijo preko spleta. Veliko filmov najdete na že znanih platformah RTV4D in spletni strani Evropske filmske akademije. Produkcija Bela Film za lažje premagovanje izrednih ukrepov ponuja brezplačen ogled devetnajstih svojih filmov. Izbor, ki so ga poimenovali "19 za covid-19" najdete na tej povezavi. Članska izkaznica knjižnice vam prinese tudi dostop do baze filmov kanopy.com in vam omogoča ogled 10 filmov mesečno, spletno mesto Open Culture pa omogoča brezplačen ogled 1150 klasikov, indie filmov in westernov. Za ogled manj dostopnih slovenskih filmov lahko spremljate tudi Facebook stran Maki 'ma kino, ki ob večerih preko tisti dan objavljene YouTube povezave pod okriljem t.i. Kino Karantene prenaša raznolike filme. Udeležencem naših usposabljanj pa so seveda na voljo tudi filmi iz naše filmske baze. Spremljajte tudi Bazo slovenskih filmov, kjer filme na ogled podarjajo slovenski filmski ustvarjalci - vsak teden si boste tako lahko ogledali po dva filma. Za ogled kratkih filmov pa lahko obiščete stran Short of the Week - bazo kratkih filmov vsak teden dopolnijo z novim kratkim filmom.

Branje in poslušanje o filmu 
Pred kratkim smo na spletno stran Šola filma dodali poglavje Filmske publikacije in podcasti, ki vabi k poslušanju in brskanju po zanimivih člankih o filmu in filmski vzgoji. 

Spletno izobraževanje
Udeleženci naših usposabljanj lahko na naši spletni strani najdete veliko kvalitetnih gradiv in predavanj, priporočamo pa tudi spletno mesto Skillshare, ki dva meseca brezplačno ponuja dostop do svojih spletnih tečajev, med katerimi jih je kar nekaj tudi na temo filma, na primer izobraževanje o tehničnih osnovah ustvarjanja filma. Priporočamo tudi brezplačna spletna usposabljanja Into Film, kjer najdete izobraževanja na temo ustvarjanja filma in animacije v razredu ter razvijanja filmske pismenosti od fotografije do filma, British Film Institute pa nudi izobraževanje o filmski vzgoji.