Spletne šolske projekcije v AKMS

FOŠ

Spletne šolske projekcije v sklopu projekta Razvoj in izvedba inovativnih filmsko-vzgojnih dejavnosti na šolskih projekcijah v kinematografih AKMS.

V sklopu delovne štipendije Ministrstva za kulturo sem v sklopu projekta Razvoj in izvedba inovativnih filmsko-vzgojnih dejavnosti na šolskih projekcijah v kinematografih AKMS izvedla 4 spletne šolske projekcije v sodelovanju s KD Franca Bernika Domžale, Kosovelovim domom Sežana, Kinodvorom in Art kino mreže Slovenije. 3 spletne projekcije so bile izvedene v obliki pogovora z učenci in dijaki v času, ko so bile šole zaprte in je pouk potekal na daljavo. Evalvacija s strokovnimi delavci VIZ je pokazala, da so bile izvedbe filmsko-vzgojnih dejavnosti na daljavo preko spleta, ustrezno nadomestilo pogovora, ki sicer poteka v kinu. Ko so se šole ponovno odprle je bil pogovor preko ZOOMa s celotnim razredom težje izpeljati, zato smo v sodelovanju s kini pripravljali krajše posnetke, v katerih smo izpostavili izhodišča za pogovor ob filmu in zanimivosti. Prav tako se je večji poudarek dajal na pripravo gradiv, s pomočjo katerih so lahko pedagogi samostojno izpeljali filmsko-vzgojno dejavnost. Spletne šolske projekcije potekajo še danes, vendar si šole po navadi preko spleta ogledajo samo film, filmsko-vzgojna dejavnost (pogovor ali delavnica) pa se izvede v živo na šoli. Pedagogi pozdravljajo opcijo spletnih ogledov filmov v primeru, da imajo manjšo skupino učencev, s katero se težje odpravijo v kino in si film lažje ogledajo v razredu ali v trenutni epidemični situaciji.

V sklopu projekta sem izvedla tudi eno spletno izobraževanje za pedagoge osnovnih šol, ki se bodo glede na odzive pedagogov obdržala. Izobraževanja za pedagoge na daljavo namreč omogočijo, da se lažje priključijo pedagogi iz celotne Slovenije in v svoj urnik lažje vključijo izobraževanje preko spleta kot v živo.