Spletna platforma Art kino mreže Slovenije

FOŠ in RF

Enaindvajset kinematografov, članov Art kino mreže Slovenije (AKMS), bo od 8. marca preko svoje spletne platforme omogočilo ogled skrbno izbranega filmskega programa.

Platforma bo v času zaprtja kinematografom omogočila, da ohranijo stik s svojimi obiskovalci. K večji dostopnosti do kakovostnih filmov pa bo pomembno prispevala tudi v času, ko bo obisk kina spet mogoč. Filme si bodo tako preko spleta lahko ogledali vsi, ki zaradi katerega koli razloga ne bodo mogli v kino.

V času drugega zaprtja kinodvoran je bila zasnovana kar se da preprosta in varna (glede plačila in uporabe) spletna platforma za legalen ogled filmov, z enotnim kuriranim programom in cenikom. Programska shema temelji na poznavanju občinstev, ki cenijo priporočila in vsebine, ki jih ne izbira algoritem, ampak kino, ki ga poznajo in mu zaupajo. Program bo pripravljen tedensko, z enim dogodkom – predstavitev novega filma – za splošno publiko (vsak četrtek ob 19. uri) in enim dogodkom za mlada občinstva (vsako soboto ob 17. uri). S spremljevalnimi dogodki in vsebinami želijo v AKMS gledalcem približati občutek skupnostne izkušnje tudi pri spletnem ogledu in s tem oblikovati nove gledalske navade.

Začetek delovanja bo v prvem tednu otvoril film Asistentka (The Assistant) režiserke Kitty Green, ki bo na sporedu od 8. marca. Na četrtkovem dogodku bo 11. marca predstavljen film Poletje '85 (Été 85) režiserja Françoisa Ozona, v soboto 13. marca pa bodo sledili filmi za mlada občinstva Rocca spreminja svet, Kolonija: mularija in Loti in izgubljeni zmaji.

Filmski program je dostopen preko povezave online.artkinomreza.si ali preko spletnih strani članov AKMS in si ga je mogoče ogledati na osebnem ali prenosnem računalniku, tablici, pametnem telefonu in televizorju. Spletna platfroma AKMS je postavljena na sistemu za pretakanje filmov Screenplus (Shift72), ki ga uporabljajo tudi nekateri najpomembnejši filmski festivali (Cannes, Toronto, Sundance) in številni kinematografi po vsem svetu.