Film te gleda: Novi slovenski filmi za mlade o mladih 13+

FOŠ in RF Ksenija Zubković, Javni zavod Kinodvor, 2015 0 komentarjev

Sklop slovenskih filmov za mlade, posnetih med letoma 2011 in 2015: Všečkana (Dražen Štader, 2015), Julija in alfa Romeo (Blaž Završnik, 2015), Utrip ljubezni (Boris Petković, 2015), Vloga za Emo (Alen Pavšar, 2014), Zapelji me (Marko Šantić, 2013), Razredni sovražnik (Rok Biček, 2013) in Izlet (Nejc Gazvoda, 2011). 

Osnovni podatki o filmu

Država: Slovenija Leto: 2011 - 2015 Jezik: slovenščina

Všečkana 14+
Dražen Štader, Slovenija, 2015, 29 min, distribucija Produkcija Studio

Sedemnajstletni Anji všečki na družbenem omrežju krojijo življenje in samopodobo, zato hlasta po pozornosti: obremenjena je s svojim videzom in javno podobo. Če kaj ni takoj 6 objavljeno na spletnih straneh v obliki fotografije ali posnetka, se zdi, kot da se sploh ni zgodilo. Ko se s svetlobno hitrostjo na spletu razširi njen intimni posnetek, postane tarča zgražanja in zasmehovanja sošolcev. Za posnetek izvedo celo učitelji in starši. Na svoj rojstni dan se odloči pozabiti na neprijetnosti in se prepustiti zabavi v nočnem klubu z najboljšo prijateljico Nino ter starejšim fantom Petrom, a izzove še Petrov posesivni izbruh. Višek usodnega večera se zgodi ob odhodu domov, ko Anja doživi nepričakovan preobrat – soočiti se mora z lastno samopodobo, pomenom zasebnosti, prijateljstva in ljubezni. Kakšno ceno bo navsezadnje morala plačati? Ali jo pred propadom lahko reši skromni sošolec, ki ga Anja ne jemlje resno?

Julija in alfa Romeo 14+ 
Blaž Završnik, Slovenija, 2015, 83 min, distribucija FIVIA – Vojnik

Postavni gimnazijec Tilen svoji trenutni punci večer pred njenim odhodom v tujino v upanju na izgubo nedolžnosti priseže večno zvestobo. Tilnove želje se ne uresničijo, na videz nedolžna 10 prisega ljubezenske zvestobe pa se sprevrže v pravi čustveni vrtiljak smrti, ljubezni in urokov, v katerem igra pomembno vlogo njegov prijatelj Željko. Željko živi v fantazijskem svetu in ga je strah zbližanja z resničnimi dekleti, dokler ne spozna odštekane punce, ki jo zanimajo podobne stvari. Sosledje nenadnih in neprijetnih dogodkov pa Tilnu kmalu zamaje tla pod nogami in mu obrne svet na glavo, kar otežuje zbližanje s sošolko Saro, prijateljico iz otroštva, piflarko, ki pa je njegova prava ljubezen.

Utrip ljubezni 14+
Boris Petković, Slovenija, 2015, 76 min, distribucija Continental film

Nasprotja se privlačijo in le s težavo si zamislimo večje nasprotje, kot sta raper in violinistka. Bruno je mladi raper, ki se pripravlja na svoj prvi koncert, Nina pa perspektivna violinistka, študentka klasične glasbe. Bruno živi v predmestju, njegovo življenje sta glasba in druženje s prijatelji in člani benda ter risanje grafitov. Da lahko preživi sebe in staro teto, za katero skrbi, dela honorarno kot maser. Ko se nekega večera z Nino srečata v klubu, je Bruno takoj očaran nad njeno lepoto in igranjem violine. Z vso močjo se trudi osvojiti njeno srce. Najprej zadržana 14 Nina se počasi vda in mora si priznati, da ji je mladi glasbenik zelo všeč. A kmalu na dan privrejo tudi razlike med njima. Njun odnos dodatno zaplete neposrečen nesporazum, zaradi katerega Nina sklene, da bo zapustila Ljubljano in se vrnila v Zagreb. Hkrati pa Brunovega prijatelja napadajo neznani nasilneži ter pristane v bolnišnici. Bosta Bruno in Nina na krilih ljubezni premagala vse razlike in težave? Bosta s pomočjo glasbe našla skupni jezik?

Vloga za Emo 13+
Alen Pavšar, Slovenija, 2014, 93 min, distribucija Constantin Film

Tako kot vsi njeni vrstniki ima Ema številne težave z vprašanjem, kdo je in kaj hoče. Šola je ne zanima in ji trenutno ne gre najbolje od rok, čeprav je bila prej odličnjakinja, nima pravih prijateljev, ne razume se s starši. Ne ve, kam bi se umestila in kaj bi v življenju počela. Ko opravi avdicijo za novinarko šolske televizije, se zdi, da je končno našla svoj prostor pod soncem. Toda delo voditeljice in urednice ni tako idilično, kot se je zdelo na začetku, 17 televizijski svet ima svoja pravila in je lahko zelo neusmiljen. Ali se bo Ema znašla v novi vlogi?

Zapelji me 16+
Marko Šantić, Slovenija, 2013, 89 min, distribucija Karantanija cinemas

Luka po odhodu iz mladinskega doma vstopa v novo življenjsko obdobje. Potem ko ga je mama zapustila, je bil dom njegovo edino zatočišče, vendar mora zdaj, ko je postal polnoleten, poskrbeti sam zase. Najame sobico pri precej vsiljivi gospe in se zaposli v tovarni mesnih izdelkov. Tam spozna prikupno Ajdo, v katero se zaljubi. Toda preteklost in spomini na otroštvo mu ne dajo miru; želi izvedeti, kje je pokopan njegov oče. Svojo skrivnost pa ima tudi 21 Ajda. Medtem ko išče odgovore iz preteklosti, odkrije pretresljivo družinsko skrivnost. Edino uteho najde v ljubezni do Ajde, ona pa pred njim skriva svoje prave občutke in vzroke svojih težav.

Razredni sovražnik 15+
Rok Biček, Slovenija, 2013, 112 min, distribucija FIVIA – Vojnik

Vznemirljiv in kompleksen prvenec Roka Bička. S prihodom novega učitelja nemščine, ki zamenja priljubljeno in razumevajočo učiteljico Nušo, se odnosi v razredu zaostrijo. Učitelj uvaja nove metode poučevanja, poskuša uvesti disciplino, od dijakov zahteva veliko mero 25 odgovornosti. Ko ena od učenk naredi samomor, sošolci obtožijo učitelja, da je odgovoren za njeno smrt. Gimnazijski razred predstavlja malo vesolje, skozi prizmo razreda gledalci dobijo vpogled v celotno družbo in kompleksne medčloveške odnose. Učitelj je v njihovih očeh predstavnik sistema, dijaki se sistemu že po inerciji upirajo, dokler se njihov upor ne sesede sam vase.

Izlet 14+
Nejc Gazvoda, Slovenija, 2011, 85 min, distribucija Continental film

Trije prijatelji in nekdanji sošolci se odpravijo na nekajdnevni izlet na morje. Med potjo preizkušajo sebe in meje svojega prijateljstva. Razlike, ki so od nekdaj obstajale med njimi, se pokažejo in začnejo poglabljati. Gregor je poklicni vojak, ki je prišel z misije in po dopustu odhaja na naslednjo. Andrej se, tako kot iz vseh drugih stvari, nenehno norčuje iz svoje 29 istospolne usmerjenosti, dokler ne izve resnice o dogodku iz srednje šole, ki si ga je zmeraj drugače razlagal. Živin odnos do Gregorja niha med prijateljstvom in simpatijo, pred fantoma pa skriva še eno veliko skrivnost. Življenje jih bo odneslo na različne strani, izlet na morje je morda zadnji poskus obujanja brezskrbnih srednješolskih časov: simbolizira konec mladosti. Generacijski film ceste, ki na preprost in nepretenciozen način spregovori o pomembnih stvareh – o odraščanju, prijateljstvu in ljubezni ter o težavah, ki jih prinaša vstop v svet odraslih. Film o iščoči se generaciji, ki ne najde svojega mesta v razdrobljenem svetu, je posnet po kratki zgodbi Nejca Gazvode, ki je film tudi režiral.