Festival dokumentarnega filma

FOŠ in RF

22. Festival dokumentarnega filma, ki je bil marca prestavljen zaradi epidemije koronavirusa, bo potekal od 9. do 16. junija 2020.

Festival dokumentarnega filma izpostavlja in opozarja na pereče probleme in izzive današnjega časa. Tudi podoba festivala z večjezičnimi slogani opozarja na nevzdržne razmere delovne sile in tempa današnjega vsakdana, vseobsegajočo neuravnano in brezsramno kulturo ekscesa, medijske pompoznosti, všečkov, penetracije tehnologije in nadzorovanja ter našo odgovornost do okoljskih sprememb.

Festival prinaša različne sklope: Tekmovalni; Aktualni, družbenokritični; Miti, ikone, mediji; Intimni in globalni portreti in Retrospektivo.

Izpostavljamo film Čeljust (Liza Mandelup, 2019), film o fenomenu sodobnih "influencerjev", milenijcev, ki v času družbenih medijev iščejo slavo in bogastvo prek nepreglednega števila digitalnih platform. Režiserka vzporedno spremlja nekritično optimističnega šestnajstletnega Austyna iz Tennesseeja, predstavnika revnih belcev (poor white trasha), ki si na Instagramu nabira stotisoče sledilcev, šteje všečke, gradi svetovni mir in vsakodnevno v živo komunicira z oboževalkami, ter vzhajajočo losangeleško firmo, ki promovira popularne spletne zvezdnike in organizira "koncerte" v živo. Realnost je seveda drugačna; se bo Austyn kljub navidezni popularnosti lahko preživljal z dohodki s spleta? Kot alternativa se po maminem mnenju ponuja stara dobra šola ...

Za več informacij obiščite uradno spletno stran festivala.